Artriti dhe artroza cili është ndryshimi

Shumë njerëz nuk e kuptojnë gjithmonë se si artriti ndryshon nga artroza për shkak të ngjashmërisë së emrave. Të dy sëmundjet shoqërohen me nyje, megjithatë, shkaqet, simptomat, diagnoza dhe për këtë arsye trajtimi janë krejtësisht të ndryshëm. Veryshtë shumë e rëndësishme që në fazën fillestare të përcaktohet natyra e sëmundjes në mënyrë që të fillohet trajtimi i saktë.

Artriti, artroza dhe efekti i tyre në nyje

Për të filluar trajtimin e saktë të një nyje, është e nevojshme para së gjithash të përcaktohet se për çfarë lloj sëmundjeje është e ndjeshme. Dhe për këtë duhet të kuptoni vetë se cili është ndryshimi midis artritit dhe artrozës.

Të dy sëmundjet prekin nyjet, por kanë simptoma dhe shkaqe të ndryshme.

Çfarë është artroza

dëmtimi i kyçeve në artrit dhe artrozë

Osteoartriti herët a vonë prek rreth 10% të popullsisë, më së shpeshti manifestohet me moshën. Arthrosis është një deformim i nyjeve dhe një ulje e lëvizshmërisë së tyre. Emri i tij i saktë duhet të konsiderohet artrozë.

Simptomat kryesore janë dhimbja gjatë lëvizjes dhe humbja e lëvizshmërisë, amplituda e lëvizjes në nyjen e prekur zvogëlohet, shfaqet një krizë e pakëndshme, e thatë dhe e mprehtë kur lëviz. Deformimi mund të vërehet edhe me artrozën. Për shembull, është shumë e lehtë të vëresh një ndryshim në formën e nyjes së gjurit.

Possibleshtë e mundur të përcaktohet artroza në fazën fillestare. Diagnostifikimi ndërlikohet vetëm nga qëndrimi neglizhent ndaj shëndetit nga vetë pacientët. Dhimbja në fazën fillestare shfaqet vetëm gjatë sforcimit, kështu që shumë nuk i japin rëndësi asaj, gjë që përkeqëson sëmundjen dhe komplikon trajtimin.

Artriti dhe simptomat e tij

simptomat e artritit të gishtave

Nëse artroza është një sëmundje ekskluzivisht e nyjeve, atëherë artriti shpesh është infektiv dhe prek të gjithë trupin. Sëmundje të tilla janë një nga manifestimet e gjendjes së përgjithshme të trupit. Muchshtë shumë më e vështirë për ta trajtuar, si dhe për ta diagnostikuar. Dhimbja e kyçeve shoqërohet me ënjtje, inflamacion, dhimbja nuk zhduket, por vetëm intensifikohet, shumë më shpejt sesa me artrozën. Artriti infektiv ndikon jo vetëm në kërc, por ndikon negativisht në zemër, veshka dhe mëlçi. Megjithëse artriti ndodh rreth 5 herë më rrallë sesa artroza, është shumë më e vështirë për t’u trajtuar, ato paraqesin një rrezik të madh për jetën e pacientit dhe shkaqet e tij mund të ndryshojnë.

Simptomat kryesore të artritit janë:

  • nxehtësia;
  • pezmatim i lëkurës, psoriazë;
  • dobësia e përgjithshme e trupit;
  • siklet në sy;
  • shkarkimi nga organet gjenitale;
  • dridhura, djersitje e shtuar.

Lëkura rreth kyçeve është veçanërisht e nxehtë dhe e fryrë.

Cili është ndryshimi midis artritit dhe artrozës nga natyra e sëmundjes

ndryshimet midis artritit dhe artrozës së duarve

Për të kuptuar më mirë shkaqet e sëmundjeve të tilla, duhet të kuptoni natyrën e tyre dhe t'i klasifikoni ato.

Të gjitha sëmundjet e kyçeve mund të ndahen në dy grupe - inflamatore dhe distrofike.

Për të përcaktuar natyrën e një sëmundjeje, simptomat e së cilës janë të ngjashme me një tjetër, është e rëndësishme të diagnostikoni dhe të përcaktoni shkakun e një procesi të veçantë në trup.

Problemi kryesor në të dy sëmundjet është çekuilibri në nyje midis proceseve të shkatërrimit dhe riparimit. Sa më i fortë të jetë çekuilibri, aq më shpejt shkatërrohet indi i eshtrave, i cili manifestohet në nivelin e qelizave në mungesë të oksigjenit dhe të ushqyerit për to, prodhim i dobët i përbërësve të shëndetshëm të indeve të eshtrave.

Më shpesh, procesi vazhdon në mënyrë të padukshme dhe kur numri i qelizave të vdekura tejkalon normën, shfaqet dhimbja. Kështu, trupi përpiqet të "ankohet" për stresin e tepruar dhe kërkon ndihmë.

Sëmundjet distrofike

Më shpesh, sëmundje të tilla kanë emra karakteristikë që kanë të njëjtat mbaresa: artroza, osteokondroza, ligamentoza, artrozat. Sëmundje të tilla shfaqen me moshën ose me tendosje të vazhdueshme fizike. Për shembull, lojtarët e futbollit shpesh vuajnë nga artrozë të nyjeve të gjurit edhe në moshë të re. Janë sëmundjet e kyçit të gjurit ndaj të cilave shumica e atletëve janë të ndjeshëm.

Nyjet tregojnë simptoma të dhimbshme për shkak të hollimit të indit të kërcit, i ashtuquajturi degjenerim. Sëmundje të tilla zhvillohen për shkak të plakjes së përgjithshme të trupit, një mënyrë jetese të ulur dhe natyrës infektive të sëmundjeve që mund të shoqërojnë zhvillimin e artrozës, osteokondrozës dhe sëmundjeve të ngjashme vetëm përshpejtojnë procesin e degjenerimit. Trupi nuk ka kohë të zëvendësojë qelizat e vdekura, domethënë të rigjenerohet dhe ndodh procesi i kundërt. Gjëja më e vështirë është të ndalosh degjenerimin e indit të përbashkët të gjurit, i cili është kaq i përhapur.

Sëmundjet inflamatore

pezmatim në nyjen e gjurit me artrit dhe artrozë

Sëmundje të tilla gjithashtu kanë mbaresa të ngjashme dhe shpesh përfundojnë në -it. Shpesh ato janë të natyrës infektive, bakteret ose viruset mund të shkaktojnë inflamacion të një ose më shumë nyjeve, të cilat do të kenë simptomat përkatëse:

  • temperaturë të lartë;
  • ënjtje;
  • djersitje

Ato gjithashtu mund të jenë me natyrë autoimune ose alergjiko-infektive, kur trupi lufton me qelizat e veta. Në këtë rast, dhimbja dhe ënjtja e nyjeve të gjurit mund të sinjalizojnë probleme serioze me sistemin imunitar. Në rast të dhimbjes në gju ose ndonjë nyje, duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek për një diagnozë të plotë të trupit.

Depozitat e kripës në zgavrat dhe indet periartikulare shpesh mund të shkaktojnë dhimbje të kyçeve. Në këtë rast, ekziston mundësia e çrregullimeve metabolike.

Osteoartriti dhe artriti - trajtimi

Meqenëse shkaqet e sëmundjeve janë krejtësisht të ndryshme (me artrozë, artikulacioni konsumohet mekanikisht dhe artriti është infektiv), atëherë trajtimi do të jetë krejtësisht i ndryshëm. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të ndahen këto dy sëmundje.

Le të shqyrtojmë trajtimin duke përdorur shembullin e përbashkët të gjurit. Në të dy rastet, është e nevojshme të zvogëlohet ngarkesa sa më shumë që të jetë e mundur. Artroza e nyjes së gjurit dhe çdo artikulacion tjetër nuk mund të shërohet, pasi procesi është i pakthyeshëm. Sidoqoftë, marrja e rregullt e agjentëve kondroprotektivë mund të ngadalësojë procesin, të stimulojë rigjenerimin e kërcit dhe mund të zvogëlojë dhimbjen e gjurit.

Artriti infektiv mund të trajtohet me antibiotikë dhe barna që ndikojnë në sistemin imunitar. Në disa raste, kursi i trajtimit do të duhet të përsëritet, por vetë sëmundja është plotësisht e shërueshme.

Nëse diagnoza tregoi artrit reumatoid, atëherë do të duhet të trajtohet për një kohë shumë të gjatë me ndihmën e dozave të vogla të citostatikëve dhe kortikosteroideve. E gjithë kjo përdoret në kombinim me ilaçe anti-inflamatore. Trajtimi modern ju lejon të arrini faljen afatgjatë dhe të zvogëloni përdorimin e barnave hormonale në minimum.