Trajtimi i osteokondrozës së shpinës mesit

Osteokondroza e rajonit lumbosakral ështëosteokondroza e shpinës mesitsëmundja e disqeve ndërvertebrore në pjesën e poshtme të shpinës, shkaku i dhimbjes në pjesën e poshtme të shpinës, vitheve, këmbës.

Sindromat e dhimbjes në këtë sëmundje diagnostikohen si ishiatik, nevralgji mesit, shiatik, lumbago, lumbodinia. Ointrat dhe kompresat lehtësuese të dhimbjes për këto sindroma sjellin vetëm një efekt të përkohshëm. Kjo nuk është gjithmonë inflamacion, por gjithmonë - ngjeshja e rrënjës nervore në rajonin lumbosakral.

Efektiviteti i trajtimit të osteokondrozës mesit në klinikën tonë tejkalon 96-97%. Kjo do të thotë rezultate të qëndrueshme, pozitive që zgjasin për një kohë të gjatë.

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës tek një grua me osteokondrozë

Pse janë vajrat dhe bllokadat e rrezikshme për osteokondrozën e shpinës mesit?

Bllokadat lehtësuese të dhimbjeve japin një efekt më të theksuar, por kanë të njëjtin disavantazh si vajrat. Ata nuk e eliminojnë sëmundjen, por veprojnë vetëm sipas simptomave. Ky është rreziku i tyre. Mbi të gjitha, procesi i shkatërrimit të disqeve vazhdon me të njëjtën shpejtësi. Me kalimin e kohës, rreziku i hernies dhe aftësisë së kufizuar rritet. Çrregullimet e sistemit gjenitourinar bashkohen, burrat kanë impotencë, gratë kanë probleme gjinekologjike.

Dhimbja nuk është më e rrezikshmja në osteokondrozën mesit. Shumë më të rrezikshme janë ndërlikimet e saj, nga të cilat nuk mbrojnë as vajrat, as bllokadat anestetike. Ilaçi i vetëm kundër tyre është trajtimi kompleks me refleks dhe metoda fizioterapie, duke përfshirë akupresurën dhe akupunkturën.

Osteokondroza dhe faktorët e sëmundjes

Osteokondroza e rajonit lumbosakral nënkupton ndryshime në disqet ndërvertebrore që ndodhin në disa faza. Arsyet kryesore për këto ndryshime janë mungesa e të ushqyerit dhe ngarkesat e larta. Një metabolizëm normal siguron rinovimin e indeve lidhëse ndërsa ato konsumohen. Ngadalësimi, përkeqësimi i tij do të thotë që disqet nuk kanë kohë për t'u azhurnuar, struktura dhe pronat e tyre janë shkelur.

simptoma e dhimbjes së mesit të osteokondrozës

Faktori kryesor në zhvillimin e sëmundjes është një mënyrë jetese e ulur, tension kronik i muskujve dhe spazma të vazhdueshme të muskujve në pjesën e poshtme të shpinës. Hyrja dhe dalja e gjakut në rajonin e shtyllës kurrizore përkeqësohet, ndodh ngjeshja. Disqet janë të privuar nga furnizimi normal i gjakut, furnizimi i kolagjenit, oksigjenit, metabolizmi në to përkeqësohet.

Përveç kësaj, me një mënyrë jetese të ulur, ngarkesa në disqet kurrizore në rajonin lumbosakral është rritur ndjeshëm.

Faktori i dytë më i rëndësishëm është pesha e tepërt. Rrit ndjeshëm presionin në disqet intervertebrale dhe shkakton spazma muskulore, tension, ngurtësi dhe ngurtësi të muskujve. Në pozicionin e prirur, pesha pushon së shtypuri mbi disqe, por spazmat e muskujve vazhdojnë dhe vazhdojnë të krijojnë stres.

Faktori i moshës gjithashtu ka rëndësi. Në vitet e vjetra, ndodh dehidrimi i përgjithshëm i trupit. Indet lidhëse, përfshirë disqet ndërvertebrore, humbin lagështinë, thahen dhe humbin thithjen e goditjeve. Kjo shpjegon uljen graduale të gjatësisë tek të moshuarit.

Fazat e osteokondrozës së rajonit lumbosakral, simptomat

dhembja e vazhdueshme e dhimbjes së shpinës është faza e dytë e osteokondrozës

Rajoni lumbosakral përbëhet nga 5 rruaza lumbare (L1-L5) dhe pesë rruaza sakrale të shkrirë (S1-S5). Më shpesh, osteokondroza ndodh në kufirin e këtyre strukturave në segmentin L5-S1 ose në pjesën e poshtme të mesit L3-L5.

Në fazën e hershme, të parë të sëmundjes, ka një dehidrim gradual të disqeve. Amortizimi i tyre zvogëlohet, dhe ata bëhen më të dendur, thahen dhe përballen me stresin gjithnjë e më pak. Tkurrja e disqeve çon në uljen e lartësisë së boshllëqeve midis rruazave. Trupat vertebralë vijnë më pranë. Kur anohet, ngritja e peshave, kthesat e mprehta të trupit, shtrëngimi i moderuar i rrënjëve nervore është i mundur. Kjo shkakton dhimbje mesi që largohet relativisht shpejt.

Një erë, e ftohtë, erë e fortë, ftohja e pjesës së poshtme të shpinës mund të shërbejë gjithashtu si një faktor provokues. I ftohti shkakton spazëm të muskujve, i cili forcon shtyllën kurrizore, duke ngulur nervin dhe duke shkaktuar dhimbje. Nëse filloni trajtimin në fazën e parë, zhvillimi i osteokondrozës mund të përmbyset. Problemi është se pak njerëz fillojnë trajtimin për osteokondrozën e mesit në këtë fazë.

Në fazën e dytë të osteokondrozës mesit, presioni në disqet ndërvertebrore bëhet aq i fortë sa që çon në zgjatjen e tyre. Quhet zgjatim. Dalja e diskut mund të drejtohet, në një drejtim, ose rreth të gjithë perimetrit. Në rastin e parë, është një zgjatim anësor ose dorsal, në të dytin, një dalje difuze.

Në këtë fazë, dhimbja intensifikohet, zgjatet ose vazhdon, dhemb. Mpirja shfaqet në këmbë, dhimbje përgjatë nervit - në vithe, kofshë dhe poshtë në pjesën e poshtme të këmbës. Ndjeshmëria në këmbë është e dëmtuar, ka një ndjenjë zvarritjeje, ndjesi shpimi gjilpërash të lëkurës, ftohje në këmbë, mpirje dhe ftohje në gishtërinj, dobësi muskulore të këmbës.

Simptomat më të rrezikshme ndodhin kur palca kurrizore është e ngjeshur, kur disku fryhet pas. Kjo është një shkelje e urinimit, përkeqësimit të potencës, paralizës së pjesshme të këmbës. Në këtë rast, nuk është më e mundur të vonohet trajtimi.

Faza e tretë e osteokondrozës mesit nënkupton formimin e një hernie. Nëse madhësia e saj nuk është shumë e madhe, dhe ka pak ose aspak kompresim të palcës kurrizore, situata mund të korrigjohet pa operacion. Në raste më të rënda, mbetet vetëm të hiqni një pjesë të diskut. Pas kësaj, ju duhet t'i nënshtroheni trajtimit për të parandaluar formimin e një hernie në segmentet ngjitur.

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës mesit

Kursi i trajtimit për osteokondrozën mesit përfshin 3-4 deri në 10-11 seanca. Dhimbja akute lehtësohet në 1-3 seanca. Trajtimi kompleks kërkon më shumë kohë, por rezultatet e tij zgjasin shumë më gjatë.

Për të lehtësuar dhimbjen akute, mjeku përdor terapi manuale, akupresurë, akupunkturë dhe akupresurë me moxa. Para së gjithash, ai duhet të jetë i sigurt se nuk ka ndonjë hernie serioze dhe shtypje të palcës kurrizore. Kjo tregohet nga natyra e simptomave, por për besim të plotë, mjeku mund të përshkruajë një MRI.

Para fillimit të trajtimit, mjeku kryen një diagnozë. Ai pyet në detaje për natyrën e ankesave, pas së cilës kryen një ekzaminim të jashtëm. Duke klikuar në pikat afër shtyllës kurrizore, mjeku gjen zona të tensionit të muskujve, dhimbje, spazma. Ai pastaj kontrollon reflekset e tij neurologjike. Në varësi të pamjes së sëmundjes, mjeku përdor disa kombinime të procedurave, skemave të akupunkturës dhe akupresurës.

Akupunkturë

Për trajtimin e osteokondrozës lumbosakrale, mjeku fut gjilpëra jo vetëm në rajonin e mesit, por edhe përgjatë pikave distale në krahë, këmbë, këmbë dhe kokë. Me ndihmën e akupunkturës, ajo zvogëlon inflamacionin dhe ënjtjen kur rrënjët nervore shtypen, zvogëlon tensionin e muskujve dhe përmirëson rrjedhën e gjakut. Efekti analgjezik i akupunkturës për osteokondrozën e mesit nuk është inferior ndaj ilaçeve të fuqishme.

Akupresura

Një pjesë e detyrueshme e trajtimit. Me masazh tibetian, mjeku lehtëson tensionin e muskujve, i relakson ata dhe lehtëson rrjedhjen e gjakut në shpinë. Dhimbja dhe stresi në disqet intervertebrale zvogëlohen dhe fillon restaurimi i tyre.

Farmakopunktura

Injeksionet e ilaçeve homeopatike përdoren për inflamacionin e rrënjës nervore të kompresuar, ato rrisin efektin e akupunkturës.

Terapia manuale

Me osteokondrozë mesit, përdoret teknika e tërheqjes - shtrirje e butë, manuale e shpinës. Përdoret vetëm pas relaksimit të muskujve, lehtësimin e spazmave dhe tensionit me akupresurën dhe akupunkturën tibetiane.

Me ndihmën e veprimit manual, mjeku zvogëlon ngarkesën në disqe dhe nyje të shtyllës kurrizore, përmirëson lëvizjen në pjesën e poshtme të shpinës, eliminon shtrëngimin nervor, shtypjen dhe rikthen rrjedhën normale të gjakut.

Hirudoterapia

Përmirëson qarkullimin e gjakut në pjesën e poshtme të shpinës, ndihmon në eliminimin e ngecjes së gjakut, zvogëlon inflamacionin dhe stimulon proceset metabolike.

Moksoterapia

Ngrohja e saktë me një puro ose një kon me shkëlqim përshpejton rigjenerimin e diskut, përmirëson proceset metabolike, qarkullimin e gjakut dhe ka një efekt shtesë analgjezik dhe anti-inflamator. Ngrohja e gjilpërave rrit efektin e akupunkturës.

Mjekimet bimore tibetiane

Ato përmirësojnë punën e enëve të gjakut, qarkullimin e gjakut, punën e sistemit nervor, ndihmojnë me mpirje, përmirësojnë funksionin e mëlçisë, sintezën e kolagjenit, kanë një efekt kondroprotektiv, përshpejtojnë restaurimin e disqeve ndër nyjeve dhe nyjeve.

Terapia me vakum, terapia me gurë

Këto procedura relaksojnë mirë muskujt, normalizojnë rrjedhën limfatike, stimulojnë qarkullimin e gjakut, plotësojnë veprimin e akupunkturës, akupresurës dhe rrisin efektin terapeutik të një seance komplekse.

Në kufirin e rajonit mesit dhe sakrale, mund të përdoret terapia e valëve goditëse (terapia e valëve shokuese). Kjo procedurë krijon efektin e një masazhi të brendshëm, përmirëson qarkullimin e gjakut, lehtëson dhimbjen, zvogëlon inflamacionin dhe përshpejton trajtimin e osteokondrozës.

Rezultatet e trajtimit të osteokondrozës

Trajtimi i osteokondrozës lumbare dhe lumbosakrale në klinikë jep rezultate të vazhdueshme, afatgjata:

  • lehtësim i rëndësishëm ose eliminim i plotë i dhimbjes në pjesën e poshtme të shpinës, vitheve, këmbës;
  • rivendosja e ndjeshmërisë në këmbë, këmbë, eliminimi i mpirjes, të ftohtit, dobësisë së muskujve;
  • rivendosja e fleksibilitetit të pjesës së poshtme të shpinës, eliminimi i ngurtësisë, ngurtësisë së pjesës së poshtme të shpinës;
  • parandalimi i parezës, paralizës, impotencës dhe komplikimeve të tjera;
  • përmirësimin e funksionimit të organeve të sistemit gjenitourinar.

Ndryshimet pozitive në disqet intervertebrale konfirmohen nga skanimet MRI. Ne nuk përdorim metoda kirurgjikale ose mjekësore për t'i arritur ato.

Shtëpi, mjete juridike popullore për trajtimin e osteokondrozës së shpinës mesit

Mjetet juridike popullore duhet të përmenden vetëm sepse shumë janë mësuar t'i përdorin ato për shiatikun lumbal dhe manifestime të tjera të osteokondrozës lumbosakrale. Si rregull, ky trajtim është me nxehtësi - fasha, ngrohje, vajra djegëse, pickime bletësh.

Më shpesh, mustardë, piper i kuq i nxehtë, rrikë, hudhër, kamfor përdoren në fasha, suva ngrohëse dhe vajra. Pure ose lëng aloe mund të përdoret si një ilaç për inflamacionin.

Nxehtësia lehtëson tensionin e muskujve dhe zvogëlon stresin në rrënjët nervore të kompresuara dhe disqet ndërvertebrore. Kjo shpjegon lehtësimin e përkohshëm të dhimbjes, lëvizjen e përmirësuar në pjesën e poshtme të shpinës. Këto barna nuk zëvendësojnë trajtimin, ato zakonisht përdoren për sulme akute të dhimbjes.

Artrozë vertebrale me osteokondrozë mesit

Spondilartroza e mesit dhe osteokondroza shpesh ndodhin për arsye të zakonshme, prandaj ato zhvillohen paralelisht. Artroza e nyjeve ndërvertebrore nënkupton shterimin e indit të kërcit. Ashtu si osteokondroza, ajo manifestohet nga dhimbja e mesit, e cila rritet me lëvizjen, ngritjen e peshave dhe sforcime të tjera fizike. Por ka disa ndryshime në simptoma.

Dhimbja në artrozën e nyjeve vertebrale mund të jetë veçanërisht e rëndë pas gjumit të një nate, në mëngjes, në fillim të lëvizjeve. Dhimbje të tilla quhen dhimbje fillestare. Pas një kohe, intensiteti i tyre zvogëlohet. Një simptomë karakteristike e sëmundjes është ngurtësia e mëngjesit, ngurtësia në pjesën e poshtme të shpinës.

Sëmundja e kyçeve çon në tension dhe dhimbje të muskujve në vithe, vështirësi në lëvizjen në nyjet e hip. Simptoma të tilla si mpirja dhe dobësia në këmbë rritin ngjashmërinë e artrozës së nyjeve vertebrale me osteokondrozën lumbosakrale.

Metodat e trajtimit për këto sëmundje janë shumë të ngjashme. Ato kanë për qëllim relaksimin e muskujve, rritjen e rrjedhjes së gjakut dhe furnizimin me gjak të shpinës mesit dhe stimulimin e proceseve të rimëkëmbjes. Kolagjeni shërben si një material ndërtimi për nyjet intervertebrale dhe disqet. Prandaj, trajtimi i spondiloartrozës dhe osteokondrozës përfshin përmirësimin e funksionimit të mëlçisë, nga e cila varet sinteza e kolagjenit dhe furnizimi i tij në shpinë.

Ushqyerja për osteokondrozën lumbosakrale

Osteokondroza lumbosakrale shpesh zhvillohet në sfondin e peshës së tepërt. Kjo kërkon rregullime individuale ushqyese në kombinim me trajtime të tjera.

Osteokondroza mesit i referohet sëmundjeve të ftohjes dhe shoqërohet me një çrregullim të sistemeve Bad-kan (Mukus) dhe Rlung (Wind). Çekuilibri i këtyre sistemeve shoqërohet me ndikimin dhe akumulimin e të ftohtit, prandaj, ushqimi me osteokondrozë mesit duhet të sigurojë nxehtësi maksimale për trupin. Por në të njëjtën kohë, nuk mund të mbingarkoni mëlçinë me ushqime pikante, të kripura, të tymosura, të yndyrshme dhe të skuqura.

Perimet e papërpunuara, pemët dhe lëngjet e frutave ftohin trupin. Këto produkte mund të përdoren si burim i vitaminave, por vetëm pas trajtimit termik. Sheqeri dhe buka e bardhë ftohen, prandaj është më mirë t'i përjashtoni ato. Nëse është e mundur, sheqeri mund të zëvendësohet me mjaltë. Patatet, si ushqime të tjera ftohëse, mund të korrigjohen me ghee, hudhër, erëza (arrëmyshk, shafran i Indisë, xhenxhefil, kanellë, speca djegës të zi dhe të kuq).

Thëllëzat dhe vezët e pulës janë të ngrohta, kështu që ato mund të përdoren për osteokondrozë mesit. Rekomandohen djathëra të fortë, të moshuar, ghee, shpezë. Produkti më i dobishëm është peshku, veçanërisht llojet e yndyrës së salmonit. Përveç faktit që peshku idealisht ngroh dhe ndihmon në çrregullimet e mukusit dhe erës, ai gjithashtu forcon dhe rigjeneron disqet dhe nyjet ndërvertebrore për shkak të përmbajtjes së kondroitinit. Të dobishme janë gjithashtu enët nga peshku, indet lidhëse të kafshëve (kërc, tendina), palca e kockave dhe kockat, duke përfshirë supë të pasura, mish të pelqyer, aspic.