Trajtimi i koksartrozës (artroza e nyjes së hip)

krahasimi i një artikulacioni të shëndetshëm dhe artrozës

Coxarthrosis është një sëmundje e nyjeve të hipit të shkaktuar nga ndryshimet në strukturën e indeve në to. Sëmundja ka një emër tjetër - artrozë e nyjes së hip, ose artrozë.

Koksartroza është një sëmundje komplekse degjenerative-distrofike e shkaktuar nga ndryshimet në indin e kërcit të kyçit. Indet e kërcit nuk mund të rikuperohen pas përfundimit të formimit të skeletit njerëzor, prandaj çdo dëmtim i tij ndikon në gjendjen e indeve në të ardhmen. Gjithashtu, gjendja e kërcit ndikohet nga lëngu artikular, i cili kryen funksionin e indeve vajosëse. Për shkak të vajosjes së pamjaftueshme dhe fërkimit të shtuar, kërci artikular bëhet më i hollë dhe konsumohet plotësisht me kalimin e kohës. Mungesa e kërcit shkakton një rritje të ngarkesës në sipërfaqen e kockave, fërkimi ndodh midis kockave, dhe kjo çon në një ndryshim në formën dhe pozicionin e tyre, në shfaqjen e sindromës së dhimbjes.

Më shpesh, njerëzit në moshë të vjetër vuajnë nga coxarthrosis, pasi që në këtë kohë funksionet e indit të kërcit kanë humbur.

Llojet e koksartrozës

Në mjekësi, dallohet koksartroza primare dhe sekondare.

Në rastin primar, shkaqet e sëmundjes janë të paqarta.

Zhvillimi i koksartrozës sekondare ndikohet nga arsyet e mëposhtme:

 • marrja e lëndimeve dhe frakturave të ndryshme;
 • defekte kongjenitale në nyjen e hip (zhvendosja kongjenitale e hip);
 • prania e proceseve inflamatore në rajonin e hip;
 • artriti reumatoid (një çrregullim i indit lidhës që shkatërron kërcin artikular);
 • nekroza aseptike e kokës femorale (vdekja e kokës femorale).

Fazat e koksartrozës

Në praktikën mjekësore, ekzistojnë 4 faza të koksartrozës:

Faza 1

Karakterizohet nga shfaqja e dhimbjes së ndërprerë të kyçeve. Dhimbja ndodh në fillim të lëvizjeve pas një gjendje pushimi, por zhduket në procesin e rifillimit të aktivitetit të fuqishëm. Në një gjendje të qetë, dhimbja nuk shfaqet. Lëvizshmëria e kyçeve nuk është e dëmtuar. Në rrezet X, rritjet e parëndësishme të kockave dhe një ngushtim i lehtë i hapësirës së përbashkët janë të dukshme.

Faza 2

Fillimi i dhimbjes me aktivitet të moderuar fizik, si dhe në pushim. Shfaqja e çalimit me ecje të zgjatur. Ndjesi të dhimbshme mund të shfaqen në gju, në pjesën e poshtme të shpinës. Rrezet X tregojnë: ndryshime në formën e kokës femorale, pabarazi të konturit kockor, trashje të qafës së kockave, rritje të konsiderueshme të kockave të indeve, ngushtim të hapësirës së kyçit me 2 herë.

Faza 3

Ndjesitë e vazhdueshme të dhimbshme lindin pavarësisht nga aktiviteti fizik, si në një gjendje aktive ashtu edhe në një gjendje të qetë. Dhimbja mund të shkaktojë pagjumësi. Për shkak të lëvizshmërisë së kufizuar të nyjeve, personi është i detyruar të ecë me mbështetje. Rrezet X zbulojnë një rritje të konsiderueshme në gjerësinë e qafës së kockave dhe një rënie në gjatësinë e saj në krahasim me normën, deformimin e kokës femorale. Hendeku i përbashkët praktikisht mungon. Gjendja fizike është shumë e kufizuar. Pacienti mund të njihet si i paaftë.

Faza 4

Pacienti përjeton dhimbje të padurueshme në pushim. Çdo lëvizje shkakton dhimbje të egër, pacienti nuk është në gjendje të lëvizë me mbështetje (paterica, kallamishte). Metoda e trajtimit të koksartrozës është vetëm operacionale.

Shkaqet e koksartrozës

Shfaqja e coxarthrosis ndikohet nga shumë arsye, por më e rëndësishmja është qarkullimi i gjakut i dëmtuar në rajonin e hip. Për shkak të qarkullimit të pahijshëm të gjakut, metabolizmi në nyje ngadalësohet, dhe kjo çon në një atrofi graduale të muskujve të këmbës.

Shkaqe të tjerë të koksartrozës janë:

 • stil jetese i ulur;
 • mikrotraumat që nuk shkaktojnë dhimbje tek pacienti;
 • çrregullime endokrine;
 • ndryshimet në sipërfaqet e nyjeve për shkak të moshës;
 • stresi i shtuar në nyje (më shpesh gjendet tek atletët);
 • proceset inflamatore dhe infektive në nyje;
 • patologjia e këmbës (këmbët e sheshta) dhe kolona kurrizore (skolioza);
 • mbipesha (stresi i shtuar në artikulacion për shkak të peshës së tepërt) dhe arsye të tjera.

Duke marrë parasysh gjendjen e shëndetit të të gjithë organizmit, përcaktohen shkaqet e sakta të sëmundjes për një pacient të veçantë.

Simptomat e koksartrozës

Kozartroza prek burrat dhe gratë pas 40 vjetësh. Gratë përjetojnë më shumë simptoma të dhimbjes.

Shenjat e koksartrozës janë:

 • dhimbje në nyjen e hip (ndodhin në mënyrë periodike, janë të dhimbshme në natyrë);
 • ecje e pabarabartë, e paqëndrueshme (çalim);
 • pamja e një përtypjeje në nyje;
 • lëvizshmëria e këmbës së dëmtuar është e kufizuar (në fazën fillestare, ndihet peshë dhe ngurtësi në lëvizje, lodhje, gjendje e keqe e përgjithshme);
 • pamja e atrofisë së muskujve të kofshës (vëllimi dhe toni i muskujve ndryshon, duke shkaktuar dhimbje në gju).

Diagnostifikimi i koksartrozës

Për të përcaktuar diagnozën e coxarthrosis, është e nevojshme t'i nënshtroheni procedurave diagnostike:

 • ekzaminimi i pacientit nga një specialist;
 • kryerja e testeve të përgjithshme dhe biokimike të gjakut (ju lejon të identifikoni proceset inflamatore dhe të dalloni artritin nga artroza);
 • Rrezet X (përdoret për të zbuluar dëmtimin dhe ndryshimet në indet e kockave);
 • rezonancë magnetike e artikulacionit (zbulon ndryshime të vogla në indin e kërcit).

Trajtimi i koksartrozës

Për të trajtuar sëmundjen, specialistët përdorin procedura mjekësore dhe ilaçe.

Metodat e trajtimit të koksartrozës përfshijnë:

 • gjimnastikë shëruese dhe masazh;
 • fizioterapi;
 • terapi me ozon;
 • krioterapi;
 • trajtim me ilaçe;
 • trajtimi kirurgjikal etj.

Në klinikat e specializuara, zgjidhet një program individual i trajtimit të koksartrozës për secilin pacient, duke marrë parasysh moshën e tij, sëmundjet shoqëruese dhe fazën e koksartrozës. Një qasje individuale kontribuon në shërimin e pacientit sa më shpejt të jetë e mundur.

Gjimnastikë terapeutike dhe masazh

Ushtrimet ndihmojnë në forcimin e muskujve dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Ushtrimi i mëngjesit jo vetëm që zgjon trupin pas gjumit, por gjithashtu ngre lëngun synovial nga pjesët e poshtme të kyçit. Lëngu synovial lubrifikon kërcin me lëndë ushqyese thelbësore që rrisin rezistencën e kërcit ndaj stresit gjatë gjithë ditës.

Sidoqoftë, me koksartrozë, ushtrimi duhet të zgjidhet saktë. Lëvizjet shumë të mprehta dhe të fuqishme mund të shkaktojnë dhimbje të forta dhe dëmtime të kyçeve. Rekomandohet të shkoni në pishinë, pasi noti ndihmon në forcimin e muskujve, lehtëson nyjen dhe nuk shkakton dëmtime.

Masazhi për koksartrozë është një metodë shumë efektive dhe e sigurt. Përmirëson qarkullimin e gjakut, forcon muskujt, lehtëson spazmat e dhimbshme, ënjtjen dhe tensionin e muskujve. Gjatë masazhit të nyjes së hip, pjesa e poshtme e shpinës dhe shpinës, muskujt janë të relaksuar, për shkak të së cilës lëngu synovial shpërndahet në të gjithë kërcin.

Fizioterapi

Fizioterapia kombinon metoda të ndryshme:

 • elektroterapi;
 • Terapi UHF;
 • terapi me ultratinguj;
 • terapi me lazer;
 • terapi parafine, etj.

Të gjitha këto procedura kanë për qëllim përmirësimin e qarkullimit të gjakut, lehtësimin e spazmave dhe inflamacioneve, kjo për faktin se qasja në nyjen e hip është e kufizuar.

Trajtimi i ilaçeve

Ka shumë ilaçe që kryejnë funksione të ndryshme në trajtimin e koksartrozës:

 • Medikamente lokale(vajra, kompresa, locione). Nën ndikimin e reklamës, shumica e pacientëve mendojnë se trajtimi me vajra dhe kremra të ndryshëm është mënyra më efektive. Sidoqoftë, ky është një keqkuptim, sepse vetitë medicinale të barnave të tilla nuk janë në gjendje të arrijnë nyjen e hip për shkak të vendndodhjes së saj të thellë. Ato ndihmojnë vetëm për të përmirësuar përkohësisht qarkullimin e gjakut dhe lehtësimin e spazmave. Shkaqet e koksartrozës nuk eliminohen, dhe sëmundja vazhdon të zhvillohet gradualisht në një fazë më komplekse.
 • Barna anti-inflamatore jo-steroide. . . Ato përdoren për të eleminuar inflamacionin, lehtësuar ënjtjen dhe dhimbjen. Si rezultat i përdorimit afatgjatë të barnave jo-steroide, shfaqen efekte anësore që ndikojnë negativisht në organet e brendshme (gastrit). Këto barna nuk riparojnë kërcin që është i nevojshëm për nyjet për të funksionuar si duhet.
 • Relaksantë të muskujve(ilaçe që relaksojnë muskujt). Përmirëson qarkullimin e gjakut, lehtëson tensionin e muskujve rreth artikut. Efekti i barnave është i përkohshëm, funksionet e nyjeve nuk janë rivendosur.
 • Droga hormonale steroide. . . Injeksionet e hormoneve intra-artikulare ndihmojnë në sëmundjet shoqëruese, të tilla si pezmatimi i tendinave të femurit. Ato kanë efekte anësore dhe një efekt të shkurtër terapeutik.
 • Droga vazodilatatore. . . Ato përdoren për të relaksuar muskujt e lëmuar të enëve të gjakut, për të zgjeruar lumenin ndërmjet tyre, për të lehtësuar dhimbjen në enët e vogla dhe për të eleminuar dhimbjen e natës. Dhe gjithashtu ilaçet vazodilatatore përmirësojnë qarkullimin artikular të gjakut, ndihmojnë në shpërndarjen e lëndëve ushqyese të nevojshme për indin e kërcit. Kur përdoren në mënyrë korrekte, vazodilatatorët kanë një efekt të rëndësishëm terapeutik. Sidoqoftë, efektiviteti i trajtimit ndikohet nga toleranca individuale e ilaçeve.
 • Kondroprotektorët(barna që rikthejnë kërcin). Ato janë ilaçet më efektive moderne, pasi ato ndikojnë në rivendosjen e indeve të kërcit, e ushqejnë atë me substancat e nevojshme. Me përdorimin e rregullt të kondroprotektorëve, është e mundur të ndalet zhvillimi i koksartrozës. Një rezultat pozitiv shfaqet me kalimin e kohës, dhe pas përfundimit të marrjes së ilaçit, procesi i restaurimit të kërcit do të vazhdojë.

Trajtimi kirurgjikal i koksartrozës

Ndërhyrja kirurgjikale drejtohet në rast të shkatërrimit të konsiderueshëm të indit kërcor, pamundësisë së rivendosjes së saj dhe palëvizshmërisë së nyjeve. Në disa raste, vetëm operacioni është mënyra e vetme e mundshme për të rivendosur aftësinë e një personi për të ecur pa dhimbje.

Endoprotetika është një operacion për të hequr nyjen e prekur dhe për ta zëvendësuar atë me një analog artificial, një endoprotezë. Në formë, endoproteza i ngjan një nyje të vërtetë, ajo kryen të gjitha funksionet e një nyjeje dhe mund të përballojë ngarkesa të rënda gjatë ecjes, vrapimit, etj.

Jeta e shërbimit të endoprotezës

Si çdo gjë, endoproteza ka jetëgjatësinë e vet. Veshja e endoprotezës varet nga ngarkesa dhe lëvizshmëria. Pesha e tepërt rrit ngarkesën në mënyrë të konsiderueshme dhe jeta e shërbimit të protezës do të jetë rreth 10 vjet. Me një ngarkesë dhe lëvizshmëri të moderuar, endoproteza do të zgjasë rreth 15 vjet. Dhe ka edhe modele protezash, jeta e shërbimit e të cilave është 20-25 vjet, por disavantazhi kryesor i tyre është kostoja e tyre e lartë.

Pas konsumimit të endoprotezës, është e nevojshme të kryeni një operacion të dytë për ta zëvendësuar atë. Sidoqoftë, zëvendësimi i protezës është i ndërlikuar nga fakti që kocka e hipit bëhet më e hollë me kalimin e kohës dhe ekziston një problem i fiksimit të protezës. Prandaj, për të shmangur endoprotetikën e përsëritur, është e nevojshme të zbatohen metoda konservatore të trajtimit për aq kohë sa të jetë e mundur.

Duhet të përmenden rreziqet e artroplastikës së hip - numri i vdekjeve pas operacionit është 1-2%.

Rehabilitimi pas artroplastikës

Kirurgjia e zëvendësimit të kyçeve është mjaft e vështirë dhe do të duhet kohë për të rimarrë lëvizjen e humbur. Periudha e rimëkëmbjes përfshin metoda që forcojnë trupin: masazh, gjimnastikë dhe ushtrime të frymëmarrjes. Necessaryshtë e nevojshme të rritet vëllimi dhe kompleksiteti i ngarkesave gradualisht në mënyrë që trupi të mësohet me të gjitha ndryshimet.

Ngrënia e një diete të shëndetshme gjithashtu përshpejton procesin e shërimit. Rekomandohet të përfshini në dietë ushqime të pasura me fosfor dhe fosfolipide, pasi vetitë e tyre kontribuojnë në rivendosjen e indeve të kërcit.

Periudha e rehabilitimit zgjat rreth 6 muaj. Brenda 5 - 10 ditëve, pacienti është në spital nën mbikëqyrje. Pastaj kryhet një kompleks i masave rehabilituese që synojnë forcimin e muskujve të hip. Së pari, pacienti do të duhet të ecë me paterica, pastaj me një kallam, dhe së fundi vetë pa ndonjë mbështetje.

Në fund të periudhës së rehabilitimit, pacienti rifiton aftësinë e humbur për të punuar dhe gëzimin e ecjes së lehtë!

Parandalimi i koksartrozës

Për parandalimin e koksartrozës është e nevojshme:

 • përmbaheni në një mënyrë jetese aktive (bëni ushtrime në mëngjes, bëni shëtitje të vogla);
 • mos luani sporte në mënyrë profesionale;
 • hani një dietë të ekuilibruar, pasi kjo ndihmon në shmangien e shtimit të peshës, e cila shkakton stres shtesë në nyje;
 • merrni një kurs kondroprotektorësh çdo 1-2 vjet pas 40 vjetësh (në rastet e predispozicionit familjar për koksartrozë ose dëmtime të kyçeve).