Osteokondrozë: shkaqet, simptomat, trajtimi

dhimbje shpine me osteokondrozë

Osteokondroza karakterizohet nga dëmtime degjenerative-distrofike të indeve të shtyllës kurrizore. Sëmundja manifestohet me disfatën e disqeve ndërvertebrore dhe aparatit ligamentoz të shtyllës kurrizore. Më shpesh, patologjia e osteokondrozës prek ligamentet dhe kockat. Për fat të keq, ne mësojmë për praninë e sëmundjes edhe kur shfaqen komplikime, domethënë dhimbja, atrofia e muskujve, ndjeshmëria e dëmtuar dhe prishja e funksionimit të organeve të brendshme.

Osteokondroza është një sëmundje që prek shumë njerëz. Këta sigurisht nuk janë të rinj dhe jo fëmijë, por tashmë ata që janë mbi tridhjetë vjeç. Safeshtë e sigurt të thuhet se kjo është nga 40% në 90% të popullsisë totale të planetit. Më shumë gjasa, kjo varet nga një mënyrë jetese e zënë, sherr i vazhdueshëm dhe shumë përvoja. Shtë e vështirë të thuhet nga ajo që saktësisht mund të lindë osteokondroza, por të gjithë e dinë me siguri për ekzistencën e saj. Kjo sëmundje nuk zhvillohet shumë shpejt, kështu që ekzistojnë katër faza të zhvillimit në mjekësi.

Faza e parë e zhvillimit karakterizohet nga dehidrimi i bërthamës pulpare, e cila çon në një rënie të gjendjes së shëndetshme të diskut. Pastaj fillojnë të shfaqen çarje, por një proces i tillë patologjik nuk shkon përtej veprimit të diskut intervertebral.

Faza e dytë e sëmundjes fillon kur gjendja e diskut ndërvertebror zvogëlohet dhe muskujt e nyjeve dobësohen. Në këtë rast, muskujt dhe ligamentet dobësohen, gjë që nga ana tjetër ndikon negativisht në funksionimin e shpinës. Atshtë në këtë fazë, për shkak të incidenteve të tilla, që rruazat fillojnë të zhvendosen relativisht me njëri-tjetrin.

Faza e tretë e sëmundjes manifestohet nga ndryshimet morfologjike më të theksuara, gjë që është veçanërisht e dukshme në vetë disqet ndërvertebrore. Në mjekësi, ata thonë se gjatë fazës së tretë, fillojnë të formohen zgjatime dhe prolapsa të disqeve. Puna e aparatit artikular dhe segmentit motorik të drejtpërdrejtë sapo ka filluar të vuajë. Subluksimi ndodh dhe formohet artroza.

Faza e fundit e katërt në zhvillimin e osteokondrozës karakterizohet nga dëmtimi i drejtpërdrejtë i segmenteve të shtyllës kurrizore dhe ndodhin ndryshime të rëndësishme. Trupi natyrshëm përpiqet të kapërcejë kapacitetin e vonuar të punës së kurrizave në mënyrë që të ruajë funksionin mbrojtës dhe mbështetës. Pastaj rritjet kockore margjinale fillojnë të shfaqen në trupat e vegjël të shtyllës kurrizore. Në mjekësi, kjo quhet shfaqja e osteofiteve. Kjo është saktësisht koha kur proceset fibrotike fillojnë të shfaqen në nyjet dhe disqet ndërvertebrore. Në fund, pjesa më e madhe e segmentit motorik përfundon si në një predhë. Prandaj, një person fillon të ndiejë siklet, dhimbje dhe vështirësi në lëvizjen e lirë në shpinë.

Arsyet

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës me osteokondrozë

Mjaft mund të thuhen për shkaqet e osteokondrozës. Cilido mjek që të drejtoheni, versionet e arsyeve mund të jenë krejt të ndryshme. Dikush mendon se osteokondroza mund të shfaqet pas dëmtimeve të rënda ose të moderuara. Mund të jetë gjithashtu një predispozitë trashëgimore apo edhe çrregullime metabolike. Vështirësia e veçantë për të identifikuar shkakun e sëmundjes është se osteokondroza mund të shfaqet si tek të moshuarit, ashtu edhe tek të rinjtë mjaft të rinj. E njëjta gjë mund të thuhet për njerëzit e përgatitur fizikisht dhe ata që nuk merren fare me edukim fizik. Por, përveç gjithë kësaj, mund të themi se shkaku më i zakonshëm dhe i zakonshëm është depozitimi i kripërave, i cili në një farë mënyre provokon shfaqjen e kësaj sëmundjeje.

Kjo arsye mund të konfirmohet nëse, kur lëvizni, vëreni një tingull tërheqës në shpinë. Ose mund të jetë herët në mëngjes pas gjumit. Këto janë shenjat e para, të cilave shpesh as nuk u kushtojmë vëmendje. Në këtë rast, pacientët më shpesh përshkruhen masazhe të veçanta dhe ushtrime fizike në shtëpi. Mund të thuhet gjithashtu me besim se osteokondroza nuk është pasojë e procesit inflamator. Prandaj, karakteri është ekskluzivisht degjenerativ-distrofik. Kjo është një shenjë e qartë e çrregullimeve ushqyese të indeve dhe degjenerimit të tyre. Fakti është se me mungesën e vazhdueshme të tendosjes fizike, forca e indeve zvogëlohet. Nëse nuk e stërvitni punën e shtyllës kurrizore gjatë gjithë kohës, atëherë osteokondroza sigurohet thjesht për ju. Mjekët rekomandojnë fuqimisht të bëni të paktën ushtrime minimale në mënyrë që të mbroheni për parandalim.

Mund të themi se është shumë më e lehtë dhe më e shpejtë të marrësh osteokondrozë sesa të heqësh qafe prej saj. Prandaj, është më mirë të siguroheni paraprakisht. Natyrisht, askush nuk është i imunizuar nga kjo, por nga ana tjetër, nëse drejtoni një mënyrë jetese aktive dhe thjesht vëzhgoni sjelljen tuaj, domethënë, pothuajse 50% e suksesit ka të bëjë me një të ardhme të shëndetshme.

Simptomat

Simptomat e kësaj sëmundjeje nuk shfaqen menjëherë. Në të njëjtën mënyrë, ato mund të shfaqen në vende të ndryshme të trupit dhe ndonjëherë ju as nuk e dini se ekziston një sëmundje e tillë. Para së gjithash, mund të flasim për dhimbje në gjymtyrë dhe organe të brendshme. Shumë shpesh, koka mund të dëmtojë, puna e organeve gjenitale prishet dhe, në përgjithësi, gjendja e trupit përkeqësohet. Për të gjithë këtë, vlen të thuhet menjëherë se nuk keni nevojë që fillimisht të përdorni vetëm vajra të ndryshme dhe lehtësues të dhimbjeve. Në këtë rast, është më mirë që menjëherë të kërkoni ndihmë nga një mjek.

Kaloni një provim të përgjithshëm dhe zbuloni arsyet për shfaqjen e sëmundjeve të caktuara. Duke përmbledhur manifestimin simptomatik të sëmundjes, vlen të flitet për dhimbje shpine dhe parehati. Natyra e dhimbjes mund të jetë konstante ose e ndërprerë, varësisht nga shkalla e sëmundjes. Nëse vëreni siklet, dhe pastaj ato u zhdukën, dhe kjo nuk do të thotë aspak që sëmundja është tërhequr. Shtë më mirë të shkoni menjëherë në spital dhe të kontrolloni në mënyrë që gjendja të mos përkeqësohet.

Trajtimi

Trajtimi i osteokondrozës kryhet në bazë ambulatore, programi i së cilës përfshin eliminimin e sindromës themelore dhe shkaqet që shkaktuan vuajtje. Terapia komplekse mund të përfshijë tërheqje të thatë, terapi me vakum, farmakopunkturë, terapi me lazer dhe shumë të tjera. E gjitha varet nga spitali në të cilin keni shkuar dhe çfarë saktësisht është e përshtatshme për trupin tuaj.