Çfarë është artroza: llojet, simptomat dhe metodat e trajtimit të saj

Arthrosis është një sëmundje degjenerative e një natyre distrofike, e shprehur në dëmtimin e indeve të kërcit dhe nyjeve. Rreth një e treta e njerëzve në moshë të vjetër diagnostikohen me këtë. Prandaj, vlen të dini se cilin specialist duhet të kontaktoni dhe si ta trajtoni këtë sëmundje.

Llojet e artrozës

Parametri me të cilin artroza ndahet në lloje është vendndodhja. Bazuar në këtë, ekspertët kanë përpiluar klasifikimin e mëposhtëm të sëmundjes:

 • Spondiloartroza.Artroza kurrizore prek një ose më shumë rruaza të kolonës kurrizore. Shkaku i spondiloartrozës është një ngarkesë tepër e fortë në një pjesë të caktuar të shtyllës kurrizore. Skolioza është një shkak i zakonshëm i kësaj lloj sëmundjeje, si dhe çrregullimeve të tjera të sjelljes.
 • Artroza unkovertebrale.Artroza e qafës së mitrës ka lidhje të drejtpërdrejtë me procesin natyror të plakjes së trupit të njeriut, prandaj diagnostikohet më shpesh te të moshuarit.
 • dhimbje gjuri me artrozë në gju
 • Artroza e shpatullave.Artroza e shpatullave është mjaft e përhapur në mesin e popullatës, veçanërisht tek burrat. Dy të tretat e njerëzve të diagnostikuar me artrozë të nyjeve të shpatullave përjetojnë deformime në nyjet e duarve.
 • Osteoartriti i duarve.Artroza e nyjeve distale ndërfalangale është një lloj tjetër i artrozës. Sëmundja quhet edhe nyjet e Heberden. Më e zakonshme tek gratë gjatë menopauzës.
 • Koksartroza.Osteoartriti i nyjeve të hip, si rregull, prek njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuarve. Sidoqoftë, nëse ka dysplasia të nyjeve (çrregullime kongjenitale të strukturës së kockave), atëherë sëmundja mund të gjendet edhe tek të rinjtë.
 • Gonartroza. . . Osteartroza e gjurit është një nga llojet më të zakonshme. Shumica e të gjithë njerëzve mbi 45 vjeç janë të prekur nga ajo. Sëmundja është më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat.
 • Artroza e kyçit të këmbës.Lëndimet e këmbëve, nënluksimet, kontuzionet e këmbëve dhe probleme të ngjashme janë pararendësit e këtij grupi të sëmundjes. Ajo është gjetur në mesin e të gjitha moshave dhe kategorive të popullsisë.
 • Poliostoartriti primar.Sëmundja Kellgren karakterizohet nga një dobësim i përgjithshëm i ligamenteve, distrofia e muskujve. Ndodh tek gratë gjatë menopauzës në sfondin e artrozës së përgjithshme të ekstremiteteve.

Mekanizmi i zhvillimit të artrozës

Në një gjendje normale, kërci ka një sipërfaqe të lëmuar, dhe është gjithashtu mjaft fleksibël. Falë kësaj, sipërfaqet artikulare mund të lëvizin relativisht me njëra-tjetrën pa vështirësi. Me fjalë të tjera, kërci i shëndetshëm siguron nivelin e nevojshëm të thithjes së goditjeve dhe e bën ngarkesën në kocka, muskuj, ligamente më pak.

Si rezultat i artrozës, me kalimin e kohës, sipërfaqja e kërcit bëhet gjithnjë e më e ashpër, dhe kur nyjet lëvizin, ndodh fërkimi. Grimcat e vogla fillojnë të ndahen nga kërci, përfundimisht hyjnë në zgavrën e artikut dhe lëngun.

Më tej, kërci bëhet gjithnjë e më i ngurtë, deri në kockëzim. Në zonat qendrore dhe të thella, formohen ciste që janë në kontakt të drejtpërdrejtë me nyjet.

Kështu, sigurohet dëmtimi i përhershëm i kapsulës dhe i membranës synoviale të nyjes, si rezultat i së cilës ato trashen. Me kalimin e kohës, ndodh një shkelje e strukturës së kockave në vetvete - ato janë deformuar dhe zgjatimet e veçanta shfaqen përgjatë skajeve.

Ngarkesa e shtuar në ligamentet dhe muskujt kontribuon në shfaqjen e vatrave me origjinë fibroze. Gjasat e dëmtimit të aparatit ligamento-muskulor rriten (ndrydhje, lot, lot). Me shkatërrimin e konsiderueshëm të kërcit, lëvizjet janë të kufizuara ashpër, dhe formimi i ankylosis është një dukuri e shpeshtë.

kërc i shëndetshëm dhe artrozë e kyçit të gjurit

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaqet e artrozës janë të larmishme dhe shumëplanëshe. Sidoqoftë, ekzistojnë grupe faktorësh që rrisin shanset për t’u prekur nga sëmundja:

 • mosha që tejkalon kufirin prej 60 vjetësh;
 • mbipesha dhe pesha e madhe e trupit, e cila krijon një ngarkesë të shtuar në nyje;
 • mosrespektimi i masave të sigurisë dhe rregulloreve të punës;
 • prishja e sistemit endokrin;
 • çekuilibër hormonal;
 • mungesa e vitaminave dhe mineraleve në trup;
 • helmimi me disa substanca toksike;
 • situata e dobët mjedisore në vendbanimin dhe punën;
 • hipotermi e shpeshtë e trupit.

Artroza primare

Artrozë primare është një pasojë që ndodh si rezultat i një shkelje të proceseve rigjeneruese, një rritje në degjenerimin e indit kërcor të përbashkët pa devijime shoqëruese në punën e trupit si një e tërë.

Si rregull, artroza primare ndodh si rezultat i manifestimit të faktorëve të trashëguar:

 • Përbërja e kërcit.Një çrregullim gjenetik në përbërjen e indit që përbën kërcin, i cili përshpejton shkatërrimin, është një parakusht i drejtpërdrejtë për artrozën. Sa më shpejt të preket kërci, aq më e lartë është gjasat e sëmundjes.
 • Defekt kongjenital i sistemit musculoskeletal.Me kalimin e kohës, kjo çon në trauma në një zonë specifike të indit artikular kërcor, i cili, nga ana tjetër, çon përfundimisht në sëmundje.
 • Trashëgimia.Arthrosis ka një shans të lartë për t'u trashëguar. Nëse të paktën një nga prindërit ka këtë sëmundje, atëherë ia vlen t'i kushtohet vëmendje e shtuar nyjeve të fëmijës.

Artrozë sekondare

Siç është përmendur tashmë, artroza dytësore nuk lind në vetvete, gjithmonë paraprihet nga një faktor:

 • Dëmtimi mekanik i kyçit. Trauma, fraktura kockore brenda artikut, mbingarkesa e vazhdueshme dhe shumë faktorë të tjerë kanë shanse jashtëzakonisht të larta për të shkaktuar sëmundjen më vonë. Trajtimi i pamjaftueshëm ose i munguar është një faktor rëndues.
 • Kirurgjia. Nuk është aq shumë vetë operacioni, sa një gabim mjekësor që mund të dëmtojë nyjen ose kërcin.
 • Sëmundja e kyçeve. Artroza shpesh ndodh si rezultat i procesit inflamator: artriti, sinoviti. Lexoni më shumë rreth asaj se si artroza ndryshon nga artriti.
 • Sëmundja vaskulare. Shumë sëmundje të sistemit vaskular që ndërhyjnë në furnizimin me gjak të përbashkët mund të çojnë në artrozë. Lista e tyre përfshin venat me variçe, aterosklerozën, endarteritin shkatërrues, etj.
 • Sëmundja autoimune. Sëmundje të tilla si hemokromatoza, psoriaza, përdhes, artriti reumatoid dhe të tjera janë gjithashtu një parakusht për sëmundjen.

Artroza sekondare ndodh si rezultat i rrjedhës së proceseve patologjike ose si pasojë e shkatërrimit të pjesshëm të sipërfaqes artikulare për shkak të dëmtimit nga ndikimet e jashtme.

dhimbje në artrozë të nyjeve të bërrylit

Dallimi midis artrozës primare dhe sekondare shprehet në dinamikën dhe parakushtet e sëmundjes: në llojin primar, sëmundja ndodh ngadalë dhe natyrshëm, ndërsa për atë dytësor, kërkohet një mekanizëm nxitës i zhvillimit.

Simptomat

Artroza shoqërohet me simptoma karakteristike dhe të njohura:

 • Ndjesi të dhimbshme.Dhimbja e kyçeve është një shenjë dalluese e sëmundjes. Për artrozën, dhimbja ndodh kur lëviz ose me një ngarkesë të fortë në nyjen e përflakur. Ndjesitë e dhimbshme janë të prekshme, por të durueshme. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, manifestimet e simptomës bëhen më intensive dhe në fund të fundit dhimbja do të shoqërojë pacientin edhe në pushim.
 • Crunch.Arthrosis shpesh shoqërohet me një krizë të përbashkët të ndezur. Simptoma ndodh si rezultat i shkatërrimit gradual të shtresës kërcore dhe fërkimit pasues të kockave. Nëse nyjet e një personi kërcasin, kjo nuk është ende një arsye për panik. Me artrozë, kriza është mjaft specifike - e ashpër dhe e thatë. Prandaj, nuk duhet të caktoni një takim me një specialist, mezi shtypni nyjet tuaja. Sidomos nëse nuk ka simptoma të tjera.
 • Ngurtësia e lëvizjes.Ndërsa zhvillohet, artroza gjithnjë e më shumë kufizon lëvizjen për shkak të kockëzimit dhe shkatërrimit të kërcit.
 • Ndryshimi në pamjen e artikulacionit.Një nga simptomat shoqëruese është deformimi i nyjes së përflakur. Një person me artrozë mund të vërejë se pamja e një ose më shumë nyjeve ka ndryshuar: për shembull, gjunjët që janë të mprehtë gjatë gjithë jetës së tyre janë bërë më të rrumbullakosura.
 • Inflamacion i indeve të buta.Sidoqoftë, artroza mund të shkaktojë jo vetëm deformim të kyçeve, por edhe inflamacion të indeve të buta, shoqëruar me akumulimin e lëngjeve rreth kërcit (derdhje).

Fazat e artrozës

Procesi i zhvillimit të artrozës përfshin tre faza:

 • Faza e parë e artrozës karakterizohet nga dhimbje e lehtë gjatë lëvizjes dhe ngarkesa të lehta në nyjen e prekur. Sidoqoftë, tashmë nga faza e parë, fillon një ndryshim në strukturën dhe përbërjen e indit të kërcit.
 • Duke filluar nga faza e dytë, vetë nyja është deformuar dhe shkatërruar. Manifestimet e dhimbjes bëhen gjithnjë e më të prekshme, ekziston një krizë e fortë dhe e veçantë.
 • Faza më e rëndë e artrozës, e treta, çon në deformim patologjik të nyjes së prekur. Vizualisht, nyjet gjithashtu fillojnë të ndryshojnë. Në fazën e tretë, pacienti ndjen plotësisht të gjitha simptomat e sëmundjes: dhimbja shqetëson nyjet edhe në pushim, personi nuk mund të kryejë më lëvizjet e zakonshme dhe vizualisht nyjet bëhen gjithnjë e më pak tërheqëse.

Faza e tretë e artrozës çon në shkatërrimin e plotë të kyçit, shoqëruar me neoarthrosis (lëvizshmëri e pjesshme e panatyrshme) apo edhe humbje e plotë e lëvizshmërisë. Si rregull, në fund të fazës së tretë të artrozës, specialistët vendosin për një ndërhyrje radikale - endoprotetikën e nyjes së dëmtuar.

Komplikimet dhe pasojat e mundshme

Trajtimi i parakohshëm, jo i saktë (ose mungon) i artrozës mund të çojë në një mori pasojash të pakëndshme. Kjo nuk është vetëm një shkatërrim i plotë i nyjes së prekur, por edhe një ndryshim në biomekanikën e shpinës, e cila mund të çojë në shfaqjen e hernieve në disqet intervertebrale dhe përhapjen e sëmundjes në nyje të shëndetshme.

Ndër ndërlikimet kryesore të sëmundjes janë patologjitë e mëposhtme:

 • deformimi i nyjes;
 • shkatërrimi i nyjes;
 • shkelja e biomekanikës së shpinës dhe nyjeve të tjera;
 • disqe intervertebrale të hernizuara;
 • pamundësia për të kryer lëvizje;
 • një rënie në standardin e jetesës së pacientit;
 • duke u bërë një person me aftësi të kufizuara.

Specialist dhe diagnostikues

Nëse gjeni simptoma të natyrshme në artrozë, specialisti i parë që një person duhet të vizitojë është një ortoped. Në të ardhmen, mjeku do të mbledhë një anamnezë, do të kryejë një ekzaminim të përgjithshëm dhe do ta dërgojë pacientin për një ekzaminim, duke përfshirë:

 • Radiografia (zakonisht në dy projeksione) është e nevojshme për të zbuluar shenja specifike të artrozës.
 • Tomografia e kompjuterizuar (CT) për të ekzaminuar strukturën e kockave të nyjes shqetësuese.
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI), e cila është e nevojshme për të përcaktuar gjendjen e indeve të buta.

Bazuar në rezultatet e ekzaminimit, ortopedi ose mund të përshkruajë vetë trajtimin ose, nëse gjenden rrethana rënduese, ta referojë pacientin tek specialistë të tjerë: një reumatolog, hematolog, endokrinolog, gjinekolog.

Trajtimi

Trajtimi i artrozës rrallë përfshin vetëm një metodë të terapisë. Si rregull, pacientit i tregohet një gamë e tërë masash, nga ushqimi i duhur te trajtimi i ilaçeve dhe fizioterapia. Rastet kur tregohet operacioni janë gjithashtu të zakonshme.

Rekomandime të përgjithshme

Trajtimi i artrozës, përveç masave specifike, përfshin disa rekomandime themelore:

 • zvogëloni ngarkesën në nyjen e lënduar në minimumin e mundshëm;
 • respektimi i drejtpërdrejtë i regjimit të vendosur nga ortopedi;
 • dietë e formuluar në mënyrë racionale dhe korrekte, e pasur me vitamina dhe minerale.

Droga

Ilaçet për artrozën tregohen mjaft shpesh. Si rregull, këto janë llojet e mëposhtme të barnave:

 • Droga anti-inflamatore.Në fazën fillestare të trajtimit, detyrat e para që duhet të zgjidhen janë eliminimi i dhimbjes dhe inflamacionit. Zgjidhja e problemit të dytë përfshin përdorimin e barnave anti-inflamatore jo-steroide, të cilat parashikojnë administrim intravenoz dhe intramuskular.
 • Kortikosteroidet hormonale.Kortikosteroidet me natyrë hormonale tregohen në fazën e përkeqësimit të artrozës. Më shpesh, ky grup ilaçesh përshkruhet në formën e injeksioneve, por nganjëherë ka arna, vajra dhe tinktura.
 • Kondroprotektorët.Qëllimi kryesor i grupit të ilaçeve është rivendosja e indit të kërcit dhe normalizimi i përbërjes së lëngut synovial. Pacienti ka nevojë për të marrë ilaçin për një kohë të gjatë, pasi që procesi i rimëkëmbjes kërkon shumë kohë. Në një rast të avancuar të artrozës, ilaçet mund të mos japin efektin e pritur.
 • Zbutës të dhimbjes.Në raste veçanërisht të rënda të sëmundjes, administrimi i analgjezikëve, përfshirë ato narkotikë, mund të përshkruhet.
ilaçe për trajtimin e artrozës

Fizioterapi

Fizioterapia shpesh i përshkruhet një pacienti me artrozë, veçanërisht në kombinim me trajtimin e ilaçeve. Ortopedi zgjedh një sërë ushtrimesh që duhet të kryhen në përputhje me parimet e mëposhtme:

 • Merrni kohën tuaj.Ngarkesa dhe vëllimi i klasave duhet të rriten gradualisht, nuk ka nevojë të nxitoni, pa marrë parasysh sa dëshironi të shpejtoni fillimin e një rezultati pozitiv.
 • Pa dhimbje.Ushtrimet e fizioterapisë nuk duhet të sjellin dhimbje. Ushtrimet mund të jenë të pakëndshme, të tensionuara dhe të lodhura, por kurrë të dhimbshme. Nëse hidhërimi është akoma i pranishëm, atëherë ushtrimet po bëhen gabimisht.
 • Pa mbingarkesë.Ushtrimet duhet të jenë intensive, por jo ta stërvitin pacientin. Vlen të kujtohet se gjithçka është e mirë në moderim.
 • Pa pushime.Vetëm ushtrimet e rregullta mund të përfitojnë vërtet nga kyçet dhe të ndihmojnë në tejkalimin e sëmundjes. Klasat e mbajtura një herë në muaj sipas disponimit tuaj nuk do të kenë efekt.
 • Asnjë përkeqësim.Ushtrimet duhet të kryhen vetëm gjatë periudhave të faljes së artrozës.
 • Asnjë indulgjencë.Të dy problemet dhe nyjet e shëndetshme duhet të ngarkohen në mënyrë të barabartë.

Fizioterapi

Faza e hershme e artrozës zakonisht trajtohet me ilaçe. Sidoqoftë, në kombinim me ilaçe, shpesh përshkruhet fizioterapi që rrit efektin e barnave. Përveç kësaj, me këtë takim, dozimi dhe efektet anësore të barnave mund të zvogëlohen.

Me artrozë, tregohen procedurat e mëposhtme:

 • Elektroforeza.Një procedurë absolutisht pa dhimbje që lejon ilaçin e përshkruar të veprojë në nivel lokal dhe në përqendrim të lartë, duke minimizuar çdo efekt anësor. Ju lejon të lehtësoni shpejt dhimbjen, inflamacionin, të përmirësoni ushqimin e përbashkët dhe të kontribuoni në një numër efektesh të tjera të dobishme nga ilaçet.
 • Ekspozimi ndaj ultrazërit.Thirr një listë të efekteve të dobishme (ngrohja, mikromasazhi, përmirëson rrjedhën e gjakut kapilar dhe metabolizmin e indeve). Me fjalë të tjera, fizioterapia ka për qëllim përmirësimin e gjendjes së indeve të kyçeve dhe kërcit në përgjithësi.
 • Ekspozimi në një fushë magnetike. Fizioterapia zvogëlon inflamacionin në nyjen e dëmtuar dhe përmirëson proceset metabolike në të. Ortopedi mund të përshkruajë magnetoterapi të përgjithshme dhe (ose) lokale, në varësi të llojit të artrozës dhe shëndetit të përgjithshëm të pacientit.
 • Ekspozimi i rrezatimit.Fizioterapia përshkruhet jo vetëm në rastet kur ka kundërindikacione ndaj metodave të tjera fizioterapeutike, por edhe përveç të tjerëve, si një mjet për të përshpejtuar shërimin.

Masazh

Masazhi është një mënyrë efektive për të trajtuar artrozën për shkak të përmirësimit të qarkullimit periferik në artikulacion. Sa më i mirë të jetë qarkullimi i gjakut, aq më i mirë do të jetë ushqimi i artikulacionit dhe kërcit me lëndë ushqyese.

masazh terapeutik për artrozën e kyçeve

Me artrozë, shpesh përshkruhen teknikat e mëposhtme të masazhit:

 • JaponezeGjatë teknikës japoneze, një ngarkesë pikë praktikohet në zona të caktuara të kyçit - e vështirë dhe e dhimbshme. Ngarkesat duhet të jenë të dozuara në mënyrë rigoroze, prandaj është e nevojshme të kontaktoni një terapist specialist të masazhit në teknologjinë japoneze.
 • FinlandishtTeknika karakterizohet nga fakti që lëvizjet në masë kryhen me bravo, e cila gjithashtu ka një efekt të butë, por të butë.
 • SuedishtTeknika suedeze është lëvizje goditjeje dhe fërkimi, si dhe brumosje e drejtpërdrejtë e nyjes së lënduar.

Qëllimi i masazhit është arritja e qëllimeve të mëposhtme:

 • shtrini muskujt dhe ligamentet që rrethojnë nyjen e sëmurë;
 • liro muskujt nga gjaku venoz;
 • hiqni depozitat nga nyja;
 • stimuloni rrjedhjen e limfës dhe rrjedhën e gjakut;
 • lehtësimin e tensionit;
 • përmirësojnë funksionin motorik të kyçit.

Ushqim

Me artrozë, mishi i pelqyer konsiderohet si një pjatë kurorë, e cila duhet të jetë në dietë - përdorimi i tij çon në marrjen e xhelatinës në trup, e cila është aq e nevojshme për funksionimin normal të kërcit. Sidoqoftë, enët e tjera me origjinë shtazore me përmbajtjen e kërcit tregohen gjithashtu për konsum.

Përveç kësaj, ekziston një listë e rregullave dietike që duhet të ndiqen nga pacientët me artrozë:

 • mos hani ngushtë gjatë natës, pasi kjo mund të çojë jo vetëm në shtimin e peshës, por edhe në një sulm të sëmundjes;
 • përpiquni të hani në mënyrë të fraksionuar - proteina veç e veç, yndyrna veçmas, karbohidrate veç e veç;
 • me një peshë të madhe trupore - për të zvogëluar peshën në mënyrë që të mos shtoni ngarkesë në një nyje tashmë të lënduar;
 • dieta ditore duhet të jetë e ekuilibruar, e pasur me vitamina dhe minerale.

Trajtimi spa

Në varësi të fazës së artrozës, pacientit mund t'i shfaqen procedurat e spa duke përdorur baltë të veçantë:

 • Zbatime lokale të baltës.Isshtë aplikimi i baltës shëruese të nxehtë (rreth 40 gradë) në nyjet e prekura për 15-20 minuta. Kursi kryhet çdo ditë tjetër dhe është 10-15 procedura.
 • Zbatime të përgjithshme të baltës. Zbatimi i përgjithshëm i baltës së nxehtë në trupin e njeriut. Duhen rreth 10 procedura çdo ditë të tjera.
 • Banja me baltë me ujë mineral.Zhytja e një personi në një banjë specifike, e përbërë nga baltë shëruese e përzier me ujë mineral me temperaturë të ngritur (36-37 gradë). Kursi kryhet me analogji me aplikacionet.
 • Kompresat.Kompresat e baltës me përbërje të ndryshme aplikohen në nyjet e prekura (jo më shumë se dy) për një periudhë të gjatë kohore (nga gjysmë ore). Kurset variojnë nga 10 deri në 20 procedura.

Ju nuk duhet të vendosni vetë për trajtimin spa. Para se të vizitoni institucionin, sigurohuni që të këshilloheni me një specialist kurues.

Përveç kësaj, tregohen procedura të tjera:

 • terapi me hidrokinezë;
 • tërheqja nënujore e gjymtyrëve me pezullimin e peshave;
 • masazh dridhjeje;
 • refleksologji;
 • banjot medicinale.

Kirurgjia

Kirurgjia kryhet për të përmirësuar lëvizjen e kyçeve, si dhe për të hequr një pjesë të kërcit ose meniskët e dëmtuar.

Kirurgjia për artrozën është një masë ekstreme, e cila duhet të drejtohet vetëm nëse metodat konservatore të trajtimit nuk kanë sjellë një rezultat pozitiv dhe pacienti vuan nga sindroma e dhimbjes, palëvizshmëria e pjesshme ose e plotë e artikulacionit.

Gjatë operacionit, një fragment i kërcit i prekur nga artroza hiqet, ai lustrohet për të dhënë një sipërfaqe të lëmuar, rritjet e kërcit hiqen dhe disa nga ligamentet e dëmtuara priten.

Më shpesh, operacioni kryhet:

 • nyja e hip - heqja e pjesshme e kërcit dhe indit kockor të kockave të femurit dhe legenit;
 • nyja e gjurit - zëvendësimi i sipërfaqes artikulare të nyjes me proteza metalike ose të kombinuara.
protezë metalike e gjurit për artrozë

Mjetet juridike popullore

Mjetet juridike popullore nuk janë në gjendje të mposhtin artrozën më vete, por ato mund të jenë një ndihmëse e shkëlqyeshme. Gjëja kryesore është që të konsultoheni me një ortoped trajtues para përdorimit.

Më të efektshmet në mjekësinë tradicionale në luftën kundër sëmundjeve janë vajrat, kompresat dhe banjot.

Pomada

Që ato të kenë efekt, vajrat duhet të aplikohen me lëvizje masazhi dhe të qëndrojnë në lëkurë për një kohë të gjatë, për shembull, brenda natës.

Pomada numër 1:

 • 1 e verdhë veze;
 • 1 tspterpentinë;
 • 1 tsputhull molle.

Përzieni mirë të gjithë përbërësit.

Mënyra e aplikimit. Nyja e lënduar duhet të lubrifikohet natën, të mbështjellë mirë. Përdorni tri herë në javë.

Pomada numër 2:

 • 100 g mjaltë;
 • 3 g mumje.

Përzieni mirë të gjithë përbërësit.

Mënyra e aplikimit. Aplikoni çdo ditë gjatë natës për një javë.

Kompresat

Për artrozën, ato duhet të jenë të ngrohta dhe të lagura. Kompresimi i aplikuar në nyje është i mbuluar me një film dhe një leckë të ngrohtë.

Kompresoni nr. 1:

 • ujë;
 • 1 tspvaj perimesh;
 • 6 gjethe rodhe.

Gjethet e palosura në një grumbull duhet të mbahen pak mbi një tenxhere me ujë të nxehtë për avullim.

Mënyra e aplikimit. Nyja e lënduar është e lubrifikuar me vaj perimesh, e mbështjellë me gjethe, e mbështjellë me film ushqimor dhe një shall të ngrohtë. Ju duhet ta mbani atë për disa orë.

Kompresoni nr. 2:

 • 2 lëvore vezësh;
 • 1 tbsp. lkefir i yndyrshëm.

Predha e grimcuar në pluhur përzihet me kefir për të formuar një pastë të trashë.

Mënyra e aplikimit. Agjenti shpërndahet mbi nyjen e lënduar, e mbuluar me leckë liri dhe film ushqimor, pas së cilës nyja kërkon ngrohtësi (për shembull, nën një batanije). Pas dy orësh, përbërja duhet të lahet.

Banja

Nëse një nyje e madhe vuan nga artrozë, ajo tregohet duke u ngrohur, dhe një banjë është një ilaç i shkëlqyeshëm për këtë.

Banjë me kripë dhe pisha:

 • 1 kilogram kripë deti;
 • disa degë pishash;
 • 3 zhardhokë artichoke të copëtuar të Jeruzalemit;
 • 2 tbsp. lmjaltë;
 • 1 tspterpentinë.

Të gjithë përbërësit trazohen në një banjë me ujë të nxehtë. Një banjë e tillë merret deri në gjysmë ore.

banjë terapeutike për artrozë

Ju nuk duhet të bëni banja shëruese çdo ditë - intervali midis procedurave duhet të jetë 1 ditë.

Dush bimor:

 • 4 tbsp. lhithra;
 • 3 tbsp. lWort Shën Gjonit;
 • 2 tbsp. lcalendula;
 • 3 tbsp. lrigon;
 • 1 tbsp. lhemlock;
 • 1 tbsp. lrrënjë rodhe;
 • 500 g argjilë.

Bimët e përziera duhet të derdhen me ujë të valë dhe të lejohen të krijojnë për një orë. Pasi të ketë kaluar koha, shtohet argjila, tretësira përzihet mirë dhe derdhet në një banjë të nxehtë. Kushton rreth 20 minuta për të qëndruar në banjë.

Masat parandaluese

Përkundër shumë arsyeve që shkaktojnë sëmundjen, ka edhe masa efektive të dizajnuara për të mbrojtur një person nga artroza:

 • Ushtrime fizike.Aktiviteti fizik i shëndetshëm dhe i moderuar, veçanërisht me respektimin e teknikës së ekzekutimit, jo vetëm që do të ndihmojë në luftën kundër peshës së tepërt, por gjithashtu do të rrisë mikroqarkullimin e gjakut rreth kërcit artik, duke pasuruar kështu kërcin me lëndët ushqyese të nevojshme për funksionimin normal .
 • Me ngrohtësi.Duhet të shmanget hipotermia e kyçeve.
 • UshqimNjë dietë korrekte, e ekuilibruar me një konsum ditor të lëndëve ushqyese, si dhe vitaminave dhe mineraleve do t’i ndihmojë nyjet tuaja të jetojnë një jetë të gjatë dhe të lumtur.
 • Pesha normale.Mbajtja e një peshe të shëndetshme gjatë gjithë jetës zvogëlon gjasat e artrozës në minimum.

Arthrosis është një sëmundje që shumë njerëz mund të marrin: nga atletët (ndër të cilët kjo është sëmundja më e zakonshme) te adhuruesit e një stili jetese krejtësisht jo të shëndetshëm. Por marrja e masave parandaluese, qasja në kohë te ortopedi dhe pajtueshmëria me të gjitha udhëzimet lejojnë, nëse jo përjashtojnë plotësisht mundësinë e sëmundjes, atëherë të paktën minimizoni dëmin.