Osteokondroza e qafës së mitrës

Osteokondroza e qafës së mitrës është një fenomen i zakonshëmdhimbje qafe me osteokondrozë cervikalemeqenëse shpina e qafës së mitrës është shumë e lëvizshme dhe kërci i saj është subjekt i përdorimit intensiv me një gamë të madhe të lëvizjes. Osteokondroza e qafës së mitrës, simptomat dhe trajtimi i së cilës diskutohen në këtë artikull, është një patologji e karakterizuar nga zhvillimi i çrregullimeve distrofike në disqet ndërvertebrore të shpinës së qafës së mitrës. Këto të fundit janë "përgjegjëse" për fleksibilitetin dhe lëvizshmërinë e saj. Nëse nuk kërkoni ndihmë mjekësore në kohën e duhur, procesi do të vazhdojë të zhvillohet dhe të çojë në shfaqjen e një hernie vertebrale, si dhe një ndryshim në vetë rruaza.

Kursi i trajtimit për osteokondrozën e qafës së mitrës mund të merret në klinikë. Neurologë dhe traumatologë ortopedikë shumë të kualifikuar që kanë përvojë të gjerë në këtë fushë. Ata do të zhvillojnë një plan të individualizuar të trajtimit që është i sigurt se do të jetë i suksesshëm.

Arsyet

Faktorët që çojnë në zhvillimin e osteokondrozës së qafës së mitrës janë shumë të ndryshëm. Ato përfshijnë sa vijon:

 • mavijosje dhe thyerje të shtyllës kurrizore;
 • mbingarkesa statike dhe dinamike e shtyllës kurrizore;
 • çrregullime të ndryshme të sjelljes;
 • shpërndarje e pasaktë e ngarkesës në shpinë për shkak të patologjive të këmbëve (ave) dhe veshjes së këpucëve të pakëndshme;
 • paqëndrueshmëria e rruazave;
 • ndryshimet e lidhura me moshën në strukturën e kërcit ndërvertebror;
 • stil jetese i ulur;
 • aktivitet fizik i tepruar.

Manifestimet klinike

Para së gjithash, simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës shprehen në ndjesi të dhimbshme të një natyre të dhembur, të lokalizuara në qafë dhe rrezatuese në gjymtyrët e sipërme dhe shpatullat. "Shokët e tyre besnikë" janë manifestimet e mëposhtme klinike:

 • dhimbje koke;
 • dhimbje në rritje kur përpiqeni të ktheni ose të ktheni kokën;
 • spazma e muskujve;
 • kufizimi i aktivitetit fizik.

Në rast se vërehet ngjeshja e rrënjëve nervore, simptomat e mëposhtme mund të shtohen në sa më sipër:

 • të shtënat, prerja e dhimbjeve në qafë;
 • ndjenja e dobësisë në dorën ose krahët;
 • mpirje e lëkurës së ekstremiteteve të sipërme;
 • skolioza e qafës së mitrës, lakimi i shpinës së qafës së mitrës;
 • reflekset e ulura.

Me zhvillimin e sindromës së arteries vertebrale, e cila mund të ndodhë si një reagim ndaj acarimit të pleksusit të saj simpatik, vërehen simptomat e mëposhtme:

 • marramendje;
 • dhimbje koke e një karakteri pulsues, djegës;
 • mizat dhe njollat me ngjyra para syve.

Diagnostifikimi

Një studim gjithëpërfshirës diagnostikues në klinikë përfshin sa vijon:

 • ekzaminimi nga një specialist, një neurolog, i cili do të kryejë një sërë testesh dhe do të bëjë një diagnozë paraprake;
 • ekzaminimi instrumental (rrezet X, rezonanca magnetike, tomografia kompjuterike), e cila ju lejon të sqaroni të dhënat e marra gjatë ekzaminimit, për të përcaktuar saktë nivelin e dëmtimit, për të identifikuar tiparet e patologjisë dhe pasojat e saj për shpinë.

Trajtimi

Klinika përdor metoda moderne të kursyera që lejojnë jo vetëm të heqin qafe dhimbjen, por edhe lehtësimin e inflamacionit, eliminimin e kompresimit të rrënjëve nervore dhe ndalimin e zhvillimit të mëtejshëm të proceseve shkatërruese në kërcin ndër rruazor dhe rruazat.

Një plan i trajtimit konservativ zhvillohet nga specialistët tanë, duke marrë parasysh karakteristikat individuale të pacientit. Në mënyrë tipike, përfshin sa vijon:

 • trajtim me ilaçe;
 • ushtrime fizioterapie;
 • fizioterapi;
 • masazh;
 • terapi manuale;
 • tërheqja e shtyllës kurrizore.

Nëse efekti i dhimbshëm është i theksuar, pacientit mund t'i ofrohet një bllokadë terapeutike. Kjo procedurë minimale invazive ju lejon të lehtësoni shpejt dhimbjen duke injektuar ilaçin direkt në zonën e prekur. Efekti i lehtësimit të dhimbjes mund të zgjasë deri në një vit, ndërsa minimizon inflamacionin, lehtëson spazmat e muskujve dhe edemën.