Shkaqet e artrozës së kyçit të gjurit

Midis shumë sëmundjeve të nyjeve, artrozat janë më të zakonshmet. Me zhvillimin e kësaj patologjie, pacienti fillon të ketë probleme me lëvizjen e gjymtyrëve, shfaqen edemë, inflamacion dhe sindromë të dhimbjes intensive. Dhe nëse flasim për shkaqet e artrozës së nyjeve të gjurit në një moshë të re, atëherë ato mund të përfshijnë shumë faktorë predispozues.

informacion i pergjithshem

Zhvillimi i proceseve të deformimit në zonën e nyjeve të gjurit në mjekësinë zyrtare quhet gonartrozë. Sëmundja shoqërohet me fenomene degjenerative-distrofike në kërcin hialin, të cilat zhvillohen në faza dhe i shkaktojnë pacientit shumë telashe. Shenjat kryesore të sëmundjes përfshijnë:

 1. Sindromi i dhimbjes.
 2. Ngurtësia e lëvizjes.
 3. Inflamacion.
 4. Edemë.
simptoma e dhimbjes në gju e artrozës së gjurit

Ndër format e ndryshme të artrozës, dëmtimi i gjurit konsiderohet si më i zakonshmi. Në shumicën e rasteve, problemi përparon te gratë mbi moshën 40 vjeç. Ai gjithashtu mund të shfaqet te të rinjtë në sfondin e dëmtimeve mekanike ose ngarkesave kolosale. Për shembull, atletët profesionistë janë më të prekshmit ndaj kësaj patologjie.

Nëse nuk merrni masat e duhura në fazat e hershme të zhvillimit të sëmundjes, atëherë me kalimin e kohës, gonartroza do të kthehet në një formë të rëndë, e cila do të sjellë pasoja të pakthyeshme. Madhësia e artikulacionit do të fillojë të rritet me një shpejtësi të pabesueshme, procesi i deformimit do të fillojë në indet e kërcit dhe kockat, dhe çdo aktivitet fizik do të shoqërohet me dhimbje dhe shqetësime të forta. Në rastin më të keq, pacienti do të privohet plotësisht nga aftësia për të lëvizur në mënyrë të pavarur.

Shumë njerëz gabimisht mendojnë se artroza dhe artriti janë një dhe e njëjta patologji. Megjithatë, sëmundja e parë nënkupton një reagim akut inflamator, dhe e dyta - një numër sëmundjesh kronike me një natyrë degjenerative. Nëse pacienti ka simptoma të të dy problemeve, ai mund të diagnostikohet me artrozë-artrit.

Shkaqet e artrozës së kyçit të gjurit

Shkaqet e sëmundjes janë shumë të ndryshme, prandaj është problematike të veçosh një dhe vetëm një. Në shumicën e rasteve, zhvillimi i problemit ndodh kur shfaqen disa faktorë provokues që shkaktojnë një shkelje. Mjekësia moderne identifikon mekanizmat e mëposhtëm të artrozës:

artikulacion i shëndetshëm dhe artritik
 1. Fillore. Isshtë një proces natyral që ndodh tek njerëzit mbi moshën 40 vjeç dhe i atribuohet plakjes së indeve të trupit. Mekanizmi kryesor i zhvillimit të artrozës lehtësohet gjithashtu nga faktorë shoqërues, duke përfshirë mbipesha, trashëgimia ose stresi i lartë.
 2. Sekondar - ajo mbulon 30% të të gjitha sëmundjeve të artrozës. Shkaku i shfaqjes shoqërohet me transferimin e dëmtimeve mekanike, thyerjet e këmbës së poshtme ose këputjet e ligamentit. Simptomat e para të patologjisë mund të shfaqen disa vjet pas dëmtimit. Sidoqoftë, me dëmtime të rënda, kjo mund të ndodhë pas 2-3 muajsh.

Ekziston një mekanizëm tjetër zhvillimor, i cili përbën 7-8% të rasteve të artrozës. Asshtë si më poshtë: nëse një person mbi moshën 40 vjeç papritmas filloi të shkonte për vrapim ose sporte profesionale, kjo mund të çojë në ndryshime të shpejta distrofike dhe degjenerative. Përveç kësaj, artroza manifestohet gjithashtu në sëmundje shoqëruese, duke përfshirë forma të ndryshme të artritit, përdhes, mbipeshës, etj.

Shkaqet e zhvillimit të sëmundjes shpesh shoqërohen me tendosje intensive, ngritje të rëndë ose hapa të shpeshta të ngjitjes (sidomos në moshën e vjetër). Pacientët që kanë pësuar dëmtime të shtyllës kurrizore ose sëmundje neurologjike janë gjithashtu në rrezik.

Në shumicën e rasteve, një faktor predispozues për fillimin e gonartrozës është spazma e muskujve në pjesën e përparme të kofshës. Nga momenti që shfaqen ndjesitë e para të dhimbshme, patologjia mund të mos shfaqet për një kohë të gjatë dhe shenjat e vetme do të jenë lodhja karakteristike dhe rëndesa në këmbë.

Fazat e zhvillimit dhe simptomat

Pasi të keni kuptuar se çfarë e shkakton artrozën e nyjeve të gjurit, mund të filloni të studioni simptomat kryesore dhe fazat e zhvillimit të sëmundjes. Ekspertët thonë se patologjia karakterizohet nga një progres i ngadaltë, pasi simptomat negative ndërtohen. Në varësi të aftësisë së pacientit për të punuar, ekzistojnë tre faza të artrozës:

 • Së pari
 • E dyta
 • E treta.

Duhet të theksohet se gonartroza nuk ka një kurs akut, sepse është një proces degjenerues i një natyre kronike. Sa i përket termit "artrozë akute", në shumicën e rasteve i referohet fazës së tretë me simptoma të rënda.

Faza e parë

fazat e deformimit në nyjen e gjurit me artrozë

Në fazën e parë të gonartrozës, qarkullimi i një lëngu të veçantë fillon të prishet në nyje, e cila e ushqen dhe lubrifikon atë. Ndryshime të veçanta në strukturë nuk vërehen, dhe indi i kërcit është pak i përflakur.

Faza fillestare e zhvillimit të artrozës shoqërohet me siklet të lehtë dhe një ndjenjë të ngurtësisë kur ecni. Bëhet e vështirë për pacientin të ngjisë shkallët, të bëjë gara të gjata ose të qëndrojë për një kohë të gjatë. Çdo aktivitet i rritur çon në dhimbje në gju. Sidoqoftë, me pushimin më të vogël, sindroma e dhimbjes lokalizohet dhe zhduket.

Përparimi i mëtejshëm i patologjisë rrit dhimbjen, por aftësia e pacientit për të punuar nuk dëmtohet në asnjë mënyrë. Në këtë drejtim, pacienti vazhdon të bëjë një jetë normale.

Nuk është e lehtë të përcaktohet zhvillimi i artrozës në fazat fillestare. Fakti është se njerëzit thjesht nuk mund të vërejnë simptomat, duke ia atribuar gjithçka mbingarkesës.

Shkalla e dytë dhe e tretë

Disa muaj mund të kalojnë midis simptomatologjisë fillestare dhe kalimit të patologjisë në fazën e dytë. Në këtë rast, pacienti mund të harrojë për një kohë simptomat e para dhe të vazhdojë të jetojë një jetë normale. Por përparimi i ndryshimeve degjenerative do të sjellë pasoja më serioze, domethënë:

 • Dhimbje e shtuar me çdo ushtrim.
 • Ngurtësia e lëvizjes.
 • Edemë.
 • Inflamacion.

Përveç simptomave të përshkruara, do të ketë gjithashtu një krizë në nyjet e gjurit, e cila shpjegohet me një shkelje të strukturës. Kërci do të fillojë të hollohet dhe sasia e lëngut synovial që lubrifikon dhe ushqen artikulacionin do të ulet ndjeshëm.

kërc normal dhe prekur nga artroza

Nëse pacienti nuk ka filluar trajtimin në fazën e dytë të artrozës, kjo do të çojë në zhvillimin e një të tretës, më të rrezikshme. Shtë një formë shumë e përparuar e patologjisë, në të cilën nyja humbet funksionalitetin e saj themelor dhe aftësia e pacientit për të kërcënuar.

Në këtë rast, përmbajtja e lëngut synovial në indin kërcor bëhet minimale, kërci humbet trashësinë e tij të mëparshme dhe kockat trashen. Lëngu limfatik shfaqet gjithashtu në zonën e prekur dhe shkaktohet një proces inflamator.

Në një formë të përparuar, gonartroza ka simptomat e mëposhtme:

artrozë e nyjeve të gjurit dhe një artikulacion i lënduar
 1. Sindromi tepër i rëndë i dhimbjes që ndodh me çdo lëvizje. Për më tepër, edhe nëse pacienti është në një gjendje të shtrirë në shpinë ose ulur pa u përfshirë në aktivitet, ai papritmas mund të ndiejë dhimbje të forta.
 2. Lëvizshmëria e kyçit të gjurit është shumë e kufizuar.
 3. Nyja pëson shumë ndryshime, rritet në madhësi dhe deformohet. Pasoja të tilla mund t’i vëreni me sy të lirë.

Sa i përket sindromës së dhimbjes akute në fazën e tretë të artrozës, ajo shfaqet spontanisht dhe praktikisht nuk lokalizohet nga ilaçet anestetikë që gjenden në barnatore. Në këtë rast, e vetmja mënyrë për të dalë nga situata është proteza e përbashkët.

Në format veçanërisht komplekse të rrjedhës së gonartrozës, ekspertët dallojnë një fazë tjetër në të cilën fillon shkatërrimi i qeses artikulare. Fatkeqësisht, në mjekësinë moderne nuk ka mënyra efektive për të trajtuar patologjinë që ka kaluar në fazat 2 dhe 3. Në këtë drejtim, mjekët rekomandojnë që të kërkoni ndihmë nga klinika me kohë nëse gjeni dyshimin më të vogël të gonartrozës.

Diagnostifikimi

diagnostifikimi i artikulacionit të gjurit

Duke u marrë me shkaqet e gonartrozës, është e rëndësishme të dini për diagnozën e saktë të patologjisë. Mbi të gjitha, duhet të jeni në gjendje ta dalloni atë nga sëmundjet e tjera që mund të kenë simptoma të ngjashme.

Për të përcaktuar zhvillimin e sëmundjes, përdoret një ekzaminim gjithëpërfshirës, i cili përfshin një test biokimik të gjakut, rrezeve X, MRI dhe ultrazërit. Duhet të theksohet se në faza të ndryshme të artrozës, përbërja e gjakut mbetet pothuajse e njëjtë, prandaj, çdo ndryshim nga norma tregon praninë e një problemi tjetër.

Në lidhje me këtë karakteristikë, është e mundur të bëhet një diagnozë e saktë dhe të përcaktohet prania e gonartrozës vetëm me ndihmën e një ekzaminimi me rreze X. Imazhi i marrë tregon qartë anomalitë në strukturën e nyjeve dhe kockave, dhe gjithashtu identifikon defektet sipërfaqësore.

Sidoqoftë, përkundër saktësisë së lartë diagnostike, rrezet X nuk mund të studiojnë indet e buta, përfshirë kërcin dhe meniskun. Si një mjet shtesë diagnostikues, përdoret ultrazëri, MRI ose CT.

Nëse përcaktoni zhvillimin e patologjisë në kohë dhe filloni trajtim kompleks, kjo do të shmangë pasojat e pariparueshme dhe do të parandalojë që problemi të kalojë në faza më serioze. Sidoqoftë, për shkak të rrjedhës specifike të sëmundjes, shumë pacientë as nuk mendojnë se dhimbja e kyçeve, ngurtësia dhe ndryshime të tjera nuk janë rezultat i lodhjes pas një dite të vështirë në punë, por një shenjë e fillimit të proceseve degjenerative.

Metoda e trajtimit

Aktualisht, ka shumë mënyra për të trajtuar gonartrozën. Ato mund të ndryshojnë në parimin e funksionimit, listën e detyrave që do të zgjidhen, si dhe karakteristikat individuale. Për një luftë më produktive kundër sëmundjes, përdoret trajtimi kompleks, i cili synon:

 1. Lokalizimi i dhimbjes
 2. Përmirësimi i funksioneve të lëvizshme.
 3. Përmirësimi i gjendjes së indit të kërcit dhe pacientit në tërësi.
 4. Forcimi i strukturës së muskujve që rrethon nyjen e prekur.
trajtimi i artrozës së gjurit

Trajtimi më i zakonshëm për artrozën është fizioterapia. Ai përfshin një sërë procedurash të veçanta që kanë për qëllim forcimin e indeve të muskujve dhe rivendosjen e qarkullimit të gjakut.

Kur kryeni trajtim fizioterapie, pacienti vëren një përmirësim të dukshëm të mirëqenies dhe një ngadalësim të proceseve degjenerative. Sidoqoftë, është rreptësisht e ndaluar të filloni procedurën vetë, sepse ngarkesat e llogaritura gabimisht mund të përkeqësojnë problemin.

Duke u përpjekur të heqni qafe dhimbjen, të lehtësoni ënjtjen dhe inflamacionin, është e nevojshme të përdorni një numër të barnave jo-steroide. Këto përfshijnë ibuprofen, ketoprofen, diklofenak dhe të tjerët. Qëllimi i barnave është lehtësimi i shpejtë i dhimbjeve për një trajtim më produktiv në të ardhmen.

Nëse përdorimi i barnave anti-inflamatore jo-steroide nuk jep ndonjë rezultat, do t'ju duhet të përdorni përdorimin e kortikosteroideve me një efekt anti-inflamator më të theksuar. Sidoqoftë, nuk rekomandohet të përdorni lehtësues të dhimbjeve për një periudhë të gjatë kohore, pasi ato vetëm zvogëlojnë simptomat, duke ngadalësuar procesin e riparimit të indeve. Nëse pas marrjes së ndonjë pilule dhimbja është zhdukur, është më mirë të refuzoni mjekimin.

Mjetet e jashtme dhe operacioni

Shkaqet e artrozës së përbashkët luftohen me ndihmën e vajrave të ndryshëm, kompresave dhe kremrave. Dhe megjithëse këto ilaçe nuk kurojnë artrozën, ato përmirësojnë mirëqenien e pacientit dhe zvogëlojnë dhimbjen. Ndër agjentët më të efektshëm të jashtëm janë vajrat ngrohëse dhe anti-inflamatore.

Me zhvillimin e fazës së dytë të sëmundjes, pacienti mund të përshkruhet injeksione intra-artikulare të kortikosteroideve, domethënë:

 • Betametazoni.
ekzaminimi i gjurit të një pacienti me artrozë të përbashkët të gjurit

Kur zgjidhni një ilaç, është e nevojshme të merret parasysh toleranca e tij nga pacienti. Nëse flasim për kortikosteroide, atëherë ata janë në gjendje të eleminojnë dhimbjen në mënyrë efektive, por jo të përballen me fazat e rënda të artrozës.

Nëse sëmundja është në fazën e fundit, e cila konsiderohet si më e rrezikshmja, e vetmja rrugëdalje do të jetë operacioni. Në këtë rast, do të jetë e nevojshme të kryhet dekompresimi kirurgjik i qeses artikulare për të zgjeruar hendekun midis kockave dhe për të rivendosur sipërfaqet kërcore.

Nëse kjo qasje është efektive, varet nga shumë faktorë. Para së gjithash, duhet të merrni parasysh ashpërsinë e sëmundjes. Nëse nuk është më e mjerueshme, atëherë është mjaft e mundur të rivendosni lëvizjen e mëparshme të nyjeve dhe të heqni qafe dhimbjen.

ndërhyrja kirurgjikale në fazën e fundit të artrozës së artikut të gjurit

Sidoqoftë, nyja e sëmurë do të ndjehet ende e vetë, kështu që pacienti duhet të rishikojë seriozisht stilin e tij të jetesës. Ne gjithashtu do të duhet t'i kushtojmë vëmendje të madhe ushtrimeve fizioterapike, ushqimit të duhur dhe aktivitetit të duhur fizik.

Si një masë parandaluese, rekomandohet të ndaloni konsumimin e ushqimeve të kripura ose pikante, pijeve alkoolike dhe cigareve. Veprime të tilla do të kenë një efekt pozitiv në gjendjen e trupit dhe do të lehtësojnë nyjen nga stresi i panevojshëm.

Trajtimi gjithëpërfshirës i artrozës në përputhje me rekomandimet e mësipërme është mënyra më e mirë për të pezulluar patologjinë e rrezikshme dhe për të rivendosur performancën e mëparshme të nyjeve të gjurit.