Trajtimi i osteokondrozës së shpinës mesit

Osteokondroza (sëmundja degjenerative e diskut) në shpinë mesit ose në pjesën e poshtme të shpinës shkaktohet nga ndryshime involucionare në disqe, duke rezultuar në dhimbje të mesit.

Disqet ndërvertebrore janë struktura të ngurta, fibroze që veprojnë si ligamente midis rruazave për të thithur goditje dhe për të siguruar thithjen e shokut në shpinë. Disqet janë elastike, por mjaft të forta për të lehtësuar lëvizjen siç është përkulja e bustit përpara, prapa ose anash.

Pavarësisht nga emri, osteokondroza nuk konsiderohet një sëmundje e vërtetë dhe simptomat zakonisht nuk përkeqësohen me kalimin e kohës. Disqet, si dhe të gjitha strukturat e trupit, degradojnë me plakjen dhe degjenerimi i diskut zhvillohet te të gjithë njerëzit si pjesë e procesit involucionar.

Një tipar karakteristik i osteokondrozës është një rënie graduale e simptomave ndërsa kurrizi fillon të stabilizohet. Trajtimi për osteokondrozën e shpinës mesit përqendrohet në minimizimin e dhimbjes, stabilizimin e shtyllës kurrizore dhe përmirësimin ose ruajtjen e lëvizshmërisë.

Simptomat

osteokondroza e shpinës mesit

Shumica e rasteve të osteokondrozës së shpinës mesit janë dhimbje të lehta, të vazhdueshme të shpinës që përkeqësohen herë pas here për disa ditë ose më shumë.

Simptomat mund të ndryshojnë, por më të zakonshmet përfshijnë:

 • Dhimbje mesatare, të vazhdueshme të mesit. Dhimbja në zonën e një disku të dëmtuar është simptoma më e zakonshme e degjenerimit të diskut. Dhimbja mund të përhapet në vithe, ije dhe kofshë të sipërme. Kjo dhimbje zakonisht ndihet e shurdhër dhe mund të shkojë në intensitet nga e lehtë në të rëndë.
 • Episode periodike akute të dhimbjes. Dhimbja e shpinës mund të përkeqësohet gjatë disa ditëve ose javëve dhe pastaj të kthehet në një nivel më të moderuar. Shpërthimet e dhimbjes ndodhin ndërsa degjenerimi përparon dhe qetësohet kur shtylla kurrizore gradualisht stabilizohet. Shpërthimet e dhimbjes mund të ndodhin papritmas dhe manifestimet e dhimbshme shpesh çojnë në uljen e lëvizshmërisë.
 • Hidhërim lokal. Zona e pjesës së poshtme të shpinës që rrethon një disk të degjeneruar mund të jetë e ndjeshme ndaj prekjes. Dhimbja lokale shkaktohet nga inflamacioni dhe tensioni i muskujve në zonën e diskut të dëmtuar.
 • Dhimbje në këmbë. Simptomat neurologjike, duke përfshirë mpirjen, dobësinë ose dhimbjet e mprehta, të shtënat në vithe, kofshë dhe / ose pjesën e pasme të këmbës, mund të ndihen nëse lartësia e diskut zvogëlohet ndjeshëm dhe ndodhin kushtet për shtypjen e rrënjës nervore. Dhimbja në këmbë me osteokondrozë të shpinës mesit zakonisht nuk bie nën gju.
 • Një ndjenjë e dobësisë së papritur ose paqëndrueshmërisë mund të ndodhë kur disku është dobësuar ndjeshëm dhe pacienti ndihet sikur pjesa e poshtme e shpinës nuk po funksionon mirë.

Përveç kësaj, dhimbja mund të rritet ose zvogëlohet me lëvizje të caktuara ose qëndrime të caktuara, të tilla si:

 • Dhimbje kur uleni. Ulur për periudha të zgjatura shpesh shkakton dhimbje në rritje dhe ngurtësi, dhe zvogëlohet pas ngritjes në këmbë ose ndryshimit të pozicioneve.
 • Dhimbje e shtuar kur përkuleni ose rrotulloheni. Përdredhja e shtyllës kurrizore dhe përkulja përpara, prapa ose anash mund të shkaktojnë dhimbje të forta dhe të dhimbshme në zonën e diskut të dëmtuar.
 • Reduktimi i dhimbjes kur ecni ose ndryshoni pozicionin. Kur shtylla kurrizore ndryshon pozicionin, presioni mbi disqet zvogëlohet ose rishpërndahet nga disqet në muskuj dhe nyje. Ndryshimi i shpeshtë i pozicioneve, alternimi i qëndrimit në këmbë dhe uljes, dhe shëtitjet e shkurtra mund të ndihmojnë në lehtësimin e ngurtësisë dhe minimizimin e dhimbjes.

Degjenerimi i diskut nuk duhet të shkaktojë simptoma të mosfunksionimit të zorrëve / fshikëzës, ethe me dhimbje shpine, humbje peshe të pashpjegueshme dhe të shpejtë, ose dhimbje të forta të barkut. Këto simptoma tregojnë kushte më serioze dhe shpesh kërkojnë trajtim të shpejtë.

Simptoma të shoqëruara

Me osteokondrozën e shpinës mesit, përveç dhimbjes së mesit, mund të shfaqen simptoma të tjera të shoqëruara me degjenerim të diskut. Për shembull:

 • Proteinat që përmbahen në disk mund të shkaktojnë inflamacion të rëndësishëm nëse bien në kontakt me strukturat kurrizore përreth dhe ky inflamacion mund të çojë në spazma të muskujve në pjesën e poshtme të shpinës, si dhe dhimbje radikulare që rrezatojnë në kofshë dhe pjesën e pasme të ekstremitetet e poshtme (të quajtura edhe shiatik).
 • Degjenerimi i diskut mesit mund të kontribuojë në zhvillimin e stenozës mesitare dhe / ose artrozës mesitare, si dhe gjendje të tjera në pjesën e poshtme të shpinës.
 • Një disk i degjeneruar gjithashtu mund të çojë në një disk intervertebral mesit hernie. Simptomat neurologjike të një hernie diskale mund të jenë akute dhe intensive.
 • Simptomat e shkaktuara nga degjenerimi i diskut në shpinë mesit mund të ndryshojnë shumë varësisht nga sa shpejt ose plotësisht degjeneron disku dhe si ndikon në strukturat kurrizore përreth.
 • Dhimbja e osteokondrozës zakonisht shkaktohet nga deformimi i muskujve që mbështesin shtyllën kurrizore dhe pezmatimet përreth strukturave afër diskut.

Shkaqet e osteokondrozës së shpinës mesit

Osteokondroza ndodh për shkak të konsumimit të plakjes dhe prishjes së strukturës së diskut dhe procesi i degjenerimit mund të përshpejtohet për shkak të traumës, gjendjes së përgjithshme, shëndetit dhe mënyrës së jetesës dhe, ndoshta, një predispozitë gjenetike për zhvillimin e proceseve patologjike në muskuloskeletin sistemi

problemet e diskut kurrizor

Osteokondroza rrallë fillon me një dëmtim serioz siç është një aksident automobilistik. Ka më shumë të ngjarë që fillimi i proceseve degjenerative të shoqërohet me trauma të diskut me energji të ulët.

Dhimbja e mesit e shoqëruar me osteokondrozën e mesit zakonisht gjenerohet nga një ose më shumë procese patologjike:

 • Inflamacioni, proteinat nga disku irritojnë nervat përreth - si nervat e vegjël në disk, ashtu edhe nervat potencialisht të mëdhenj që kalojnë në këmbë (nervi shiatik).
 • Paqëndrueshmëria jonormale e lëvizjes kur unazat e jashtme të diskut, të quajtura anulus fibrosus, konsumohen dhe nuk mund të thithin në mënyrë efektive vektorët e forcës në shtyllën kurrizore, duke rezultuar në lëvizje përgjatë një segmenti të rruazave.
 • Për një periudhë të gjatë kohore, dhimbja në osteokondrozën e shpinës mesit zvogëlohet, në vend që të përkeqësohet. Ky lehtësim i dhimbjes ndodh sepse disku plotësisht i dëmtuar nuk ka më proteina inflamatore (të cilat mund të shkaktojnë dhimbje) dhe disku i shembur sillet në një pozicion të qëndrueshëm, duke eleminuar mikro-lëvizjet që shkaktojnë dhimbje.

Faktoret e rrezikut

Faktorët e stilit të jetës që ndikojnë në shëndetin tuaj të përgjithshëm mund të ndikojnë në disqet tuaja intervertebrale. Faktorët e rrezikut për sëmundjen degjenerative të diskut (osteokondroza) përfshijnë:

 • Një histori familjare e dhimbjes së shpinës ose çrregullimeve të muskuloskeletit
 • Stresi i tepërt në pjesën e poshtme të shpinës për shkak të sporteve ose modeleve të punës
 • Ngarkesa statike e zgjatur në shina për shkak të uljes së zgjatur dhe / ose sjelljes së dobët
 • Mungesa e mbështetjes së diskut për shkak të muskujve të dobët të shpinës
 • Mbipesha
 • Pirja e duhanit ose çdo formë e konsumit të nikotinës

Degjenerimi i diskut është pjesë e plakjes, por jo të gjithë njerëzit zhvillojnë dhimbje ose ndonjë simptomë të veçantë. Simptomat kanë tendencë të ndodhin kur ka paqëndrueshmëri, tension muskulor dhe ndoshta acarim të rrënjës nervore.

Diagnostifikimi

 • Historia e sëmundjes përfshin një studim të hollësishëm të simptomave të pacientit, intensitetin e tyre dhe marrëdhënien e dhimbjes me tendosjen ose pozicionin e trupit. Informacioni në lidhje me aktivitetin e rregullt fizik, zakonet e gjumit dhe traumën e kaluar është gjithashtu i nevojshëm.
 • Një ekzaminim fizik është i nevojshëm për të ekzaminuar gamën e lëvizjes dhe gjendjen e korse muskulore. Përcaktohet gjithashtu prania e zonave të dhimbshme gjatë prekjes ose anomalive fizike. Përveç kësaj, testet neurologjike kryhen për të përcaktuar deficitet neurologjike.
 • Metodat e mësipërme diagnostike zakonisht janë të mjaftueshme për të diagnostikuar osteokondrozën, por një diagnozë e saktë kërkon përdorimin e metodave të imazhit.
 • Skanimi me CT
 • Rrezeve X
 • MSCT
 • PAT
 • MRI është një metodë diagnostikuese që ju lejon të sqaroni shkallën e degjenerimit, praninë e frakturave, diskut hernie, stenozë. Shpesh, një skanim MRI është i nevojshëm në përgatitje të trajtimit kirurgjikal në mënyrë që të lokalizohet me saktësi disku i degjeneruar dhe të planifikohet operacioni.
disku degjenerativ në shpinë

Studimet kanë treguar se gjetjet e MRI me degjenerim të moderuar deri të rëndësishëm të diskut zbulohen në skanimet e pacientëve me dhimbje të forta dhe me dhimbje minimale ose aspak. Përveç kësaj, shumë kushte të dhimbshme mund të mos shfaqen në MRI. Për këtë arsye, diagnoza nuk mund të bëhet vetëm në bazë të rezultateve të imazheve, dhe verifikimi i diagnozës është i mundur vetëm në bazë të tërësisë së të gjitha metodave të ekzaminimit klinik dhe instrumental.

Trajtimi

Metodat fillestare të trajtimit të osteokondrozës së shpinës mesit dhe manifestimeve të dhimbjes zakonisht përfshijnë kombinimet e mëposhtme:

 • Zbutës të dhimbjeve OTCmund të zvogëlojë inflamacionin që kontribuon në siklet, ngurtësi dhe acarim të rrënjëve nervore.
 • Zbutës të dhimbjeve me recetë. . . Për dhimbje të forta, mund të përshkruhen relaksues të muskujve ose lehtësues të dhimbjeve narkotike. Këto barna përdoren zakonisht për të trajtuar dhimbje të forta, akute që nuk pritet të zgjasin më shumë se disa ditë ose javë. Këto ilaçe mund të formojnë shprehi dhe të kenë efekte anësore serioze, prandaj përdorni me kujdes.
 • Nxehtësia dhe akulli. . . Vendosja e nxehtësisë në pjesën e poshtme të shpinës përmirëson qarkullimin e gjakut, i cili zvogëlon spazmat e muskujve dhe tensionin dhe përmirëson lëvizjen. Paketimet e akullit mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe të lehtësojnë dhimbjen e lehtë. Helpfulshtë e dobishme të vendosni nxehtësi para ushtrimeve për të relaksuar muskujt dhe të vendosni akull pas ushtrimeve për të minimizuar inflamacionin.
 • Terapia manuale.Manipulimi nga një specialist është një metodë popullore e menaxhimit të dhimbjes për dhimbjen e mesit. Praktikuesit, kiropraktorët, përdorin duart e tyre për të manipuluar zona të ndryshme të trupit për të lehtësuar tensionin në muskuj dhe nyje. Shtë zbuluar se manipulimi është një masë efektive për lehtësimin e përkohshëm të dhimbjes, dhe në disa raste është po aq efektive sa terapia me ilaçe.
 • Masazh. . . Ekspozimi ndaj teknikave të masazhit mund të lehtësojë tensionin dhe spazmat në muskujt e pjesës së poshtme të shpinës, të zvogëlojë presionin në shpinë dhe të lehtësojë dhimbjen. Përveç kësaj, terapia masazh mund të përmirësojë qarkullimin e gjakut duke shpërndarë lëndë ushqyese dhe oksigjen në muskujt e tensionuar.
 • Injeksione steroide epidurale. . . Injektimi i një steroide në hapësirën përreth shpinës mund të zvogëlojë impulset e dhimbjes, si dhe inflamacionin. Një injeksion steroide mund të përdoret së bashku me një program terapie fizike për të lehtësuar dhimbjen gjatë stërvitjes dhe rehabilitimit. Në mënyrë tipike, një injeksion steroid epidural mund të zvogëlojë dhimbjen për një periudhë prej disa javësh deri në një vit.

Në shumë raste, kërkohet një kombinim i trajtimeve për lehtësimin efektiv të dhimbjes. Zakonisht kërkohet një proces provash dhe gabimesh për të gjetur trajtimin më efektiv.

Pushimi i zgjatur i shtratit nuk rekomandohet dhe, si rregull, imobilizimi është i mundur me dhimbje të forta për një periudhë të shkurtër kohe, pasi mungesa e aktivitetit fizik mund të çojë në dobësim të muskujve dhe mbështetje normale të shtyllës kurrizore.

Terapia e ushtrimeve dhe modifikimi i aktivitetit

ushtrim për osteokondrozë

Ushtrimet janë thelbësore për të ruajtur lëvizshmërinë e shëndetshme të shtyllës kurrizore. Një program i efektshëm i stërvitjes së mesit duhet të përfshijë:

 • Ushtrime të zgjatjes për muskujt e pjesës së poshtme të shpinës, ijeve dhe legenit, si dhe muskujt e dëmtuesve. Shtrëngimi i këtyre muskujve rrit presionin në shpinë mesit dhe kontribuon në zhvillimin e dhimbjes së mesit.
 • Ushtrimet e forcës për muskujt e pjesës së poshtme të shpinës dhe barkut mund të ndihmojnë në mbajtjen e qëndrimit të mirë dhe në mbështetjen më të mirë të shtyllës kurrizore. Programi ushtrues i forcimit të muskujve mund të përfshijë një program individual terapie ushtrimesh, stabilizim dinamik të shpinës mesit, tai chi, Pilates ose të tjerë.
 • Ushtrime aerobike të nivelit të ulët që rrisin rrahjet e zemrës suaj, përmirësojnë qarkullimin dhe furnizimin me lëndë ushqyese dhe oksigjen të nevojshëm për të riparuar indet e trupit. Për shembull, kjo mund të jetë shëtitje, not dhe gjimnastikë në ujë.

Programet e ushtrimeve zakonisht përshtaten për shëndetin tuaj të përgjithshëm, ashpërsinë e dhimbjes dhe preferencën personale.

Përveç kësaj, rregullimet e vogla në aktivitetet e përditshme (modifikimet e stilit të jetesës) mund të lehtësojnë në mënyrë efektive dhimbjen. Për shembull, mbajtja e një mbajtëse gjatë ngritjes së peshave të mëdha ose shmangia e përdredhjes kur ngrini pesha të mëdha mund të parandalojë rritjen e dhimbjes për shkak të stresit të tepërt në disqe. Përdorimi i një karrigeje ergonomike dhe dysheku ortopedik gjithashtu mund të përmirësojë sjelljen dhe të zvogëlojë stresin në disqe.

Kirurgjia

Trajtimi kirurgjikal i osteokondrozës së shpinës mesit është i nevojshëm në rastet kur trajtimi konservativ brenda 6 muajsh ishte joefektiv. Trajtimi kirurgjikal për osteokondrozën është gjithnjë selektiv, që do të thotë se pacienti vendos vetë nëse do t’i nënshtrohet një operacioni apo jo.

Rekomandohet që të gjithë faktorët të merren parasysh përpara se të vendosni të nënshtroheni një operacioni për osteokondrozë, duke përfshirë gjatësinë e periudhës së rimëkëmbjes, menaxhimin e dhimbjes gjatë shërimit dhe rehabilitimin e shtyllës kurrizore.

Kirurgjia e bashkimit vertebral

Trajtimi standard kirurgjikal për osteokondrozën e shpinës mesit është operacioni i shkrirjes, në të cilin dy rruaza bashkohen së bashku. Qëllimi i operacionit të bashkimit (bashkimi) është të zvogëlojë dhimbjen dhe të eleminojë paqëndrueshmërinë në segmentin motorik të shtyllës kurrizore.

Të gjitha operacionet e bashkimit kurrizor janë si më poshtë:

 • Disku i dëmtuar është hequr plotësisht nga hapësira ndërvertebrore (diskektomia).
 • Stabilizimi kryhet duke përdorur një shartim të kockave dhe / ose instrumente (implantet, pllaka, shufra dhe / ose vida).
 • Rruazat pastaj rriten së bashku për të formuar një strukturë të fortë, të palëvizshme. Bashkimi ndodh brenda disa muajve pas procedurës, dhe jo gjatë vetë operacionit.

Pas operacionit, përshkruhet veshja e një korse, marrja e analgjezikëve. Ushtrimet fizike janë të lidhura me shumë kujdes, duke marrë parasysh karakteristikat individuale të pacientit dhe shkallën e rigjenerimit të indeve. Shërimi i plotë nga operacioni i bashkimit mund të zgjasë deri në një vit që rruazat të bashkohen.

Zëvendësimi kirurgjikal me një disk artificial

Zëvendësimi i një disku të dëmtuar me një implant artificial është zhvilluar vitet e fundit si një alternativë ndaj kirurgjisë së shkrirjes. Operacioni i zëvendësimit të diskut konsiston në heqjen e plotë të diskut të dëmtuar nga degjenerimi (diskektomia), rivendosjen e hapësirës së diskut në lartësinë e tij natyrore dhe implantimin e një disku artificial.

Kjo procedurë është krijuar për të ruajtur lëvizjen në shtyllën kurrizore të ngjashme me lëvizjet natyrore, duke zvogëluar gjasat e rritjes së presionit në segmentet ngjitur të shpinës (një ndërlikim mjaft i zakonshëm i bashkimit të shtyllës kurrizore).

Shërimi nga operacioni i zëvendësimit të diskut zakonisht zgjat deri në 6 muaj.